Ако оставим настрани страховете от робота, управляван от изкуствен интелект, той е предоставил на човечеството невероятна възможност да използва огромната си изчислителна мощ за използване по най-различни начини, включително за откриване на рак, съобщава сайта BGR.com.

Но може ли компютърът да ни каже кога е вероятно да срещнем преждевременно последния си час?

Изследователите от Университета в Нотингам решиха да проведат експеримент и това, което те откриха, е, че техният изкуствен интелект и системата за машинно обучение не само са толкова добри, че да предсказват вероятността за болести, а всъщност са по-добри в предсказването на шансовете на индивида за преждевремена смърт. Системата, която обработва данни на над 500 000 души, успява да познае кои индивиди биха починали преждевременно по-добре от моделите, разработени от истински лекари.

Алгоритъмът, използван в проучването, трябва да асимилира невероятно количество информация, включително различията в начина на живот и хранителните навици на голяма част от населението на Обединеното кралство.

„Ние направихме голяма стъпка напред в тази област, като разработихме уникален и цялостен подход към предсказването на риска от преждевременна смърт чрез машинното обучение”, заяви д-р Стивън Уенг, водещ автор на проекта.

„Компютри изграждат нови модели за прогнозиране на риска, като вземат под внимание широк спектър от демографски, биометрични, клинични и други фактори за начина на живот за всеки оценен индивид, дори консумацията им на плодове, зеленчуци и месо на ден“, добави той.

Изследователският екип използва данни от британската Биобанк за повече от половин милион души на възраст между 40 и 69 години. Данните са събрани между 2006 и 2016 г., след което алгоритъмът е натоварен с прогнозиране на смъртността в групата.

„Набелязахме получените прогнози за смъртността като използвахме архивите на Службата за национална статистика, регистъра за рак на Обединеното кралство“, казва Уенг.

„Открихме, че алгоритмите, които използват машинно обучение, са били значително по-точни при прогнозиране на смъртта, отколкото стандартните модели за прогнозиране, разработени от експерт“, коментира ученият.

Проучването, макар и впечатляващо, е само една стъпка в по-големите усилия за изграждане на системи за машинно обучение, способни да предлагат персонализирани перспективи за здравеопазването на хората. В някакъв момент, в не толкова далечното бъдеще, компютрите могат да кажат на всеки от нас какви заболявания са най-опасни и как да ги победим.


loading...