Проф. Георги Рачев зима

Оказа се, че петте най-горещи лета са регистрирани именно през последните 5 години, а от утре започва първото по-сериозно захлаждане.

„Днес наистина затваряме лятото, макар че едва ли ще говорим за сериозно застудяване. Днес 30-32 градуса, а утре максималните температури ще бъдат от порядъка на 20-21 градуса, определено хората ще усетят есента“, каза климатологът проф. Георги Рачев пред Bulgaria on Air.

Той допълни, че лятото, което отминава, наистина е едно от най-топлите, затова по-всяка вероятност зимата няма да е студена. Било е най-топло за северното полукълбо откакто се водят метеорологични наблюдения.

По думите му, зимата ще бъде поредната „модерна зима“ – по-топло от нормалното. „Пак ще има сняг, пак ще има виелици, пак ще има дни с отрицателни температури“, увери той и добави, че това ще се случва по-рядко.

„Засега глобалните прогнози, които се дават за Северното полукълбо, е топла зима за Европа, а за Балканския полуостров температури с до 1 градус и половина над нормата. Което за цял сезон е доста и съществено, посочи проф. Рачев.

„Утре може би ще видим дъжд. От 50 дни в България – от Голяма Богородица, в България не е имало сериозен дъжд“, изтъкна той.

По думите му студеното време, доколкото може да се каже, че е такова, защото ще бъдем в нормалните температури за края на септември, ще продължи до неделя, а след това ни очаква ново затопляне.

Световните метеоцентрове прогнозират един валеж във вторник-сряда следващата седмица. „Ако обстановката се затвърди, може би ще видим дъжд и на 24-25 септември“, обясни проф. Рачев.

След това ще усетим „последните издихания на лятото“ – сравнително топло, сухо и слънчево за сезона.

„Дори началото на октомври има едни доста смели прогнози за температури над 30 градуса, затова нищо чудно да се радваме на топло време“, заключи климатологът.НИМХ: Студът нахлува, рязко понижаване на температуритеОт днес се очаква понижаване на температурите в страната. Ще започне осезаемо проникване на хладен в…Sep 18 2019skafeto.com

loading...