Професор Георги Рачев обяви пред камерите на БТВ кога и къде ще завали сняг в България и какво време ни очаква през февруари.
2018 г. сигурно ще се нареди на трето или четвърто място като най-топлата година, откакто се води метеорологично наблюдение в света. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV климатологът проф. Георги Рачев, който се завърна от Антарктида.
Ледовете в Антарктида определено се топят, заяви той.
По думите му на мястото, където ледникът Балкан преди е стигал до океана, сега е на 30-40 метра навътре в сушата. За 10 г. има отстъпление с повече от метър, посочи Рачев.
Глобалната температура непрекъснато се повишава, а това променя природната среда, каза още климатологът.Каква прогноза за времето ни очаква през седмицата според БАНСнеговалежи днес може да очакваме в Североизточна България и в планините, като най-ниските температу…Dec 11 2018skafeto.com

До понеделник България е в топълл период – февруари върви с 3-4 градуса по-топъл от нормалното, каза още климатологът.
От вторник обаче ще завали дъжд, а към 13-14 февруари ще повали сняг в Североизточна България.
И оттук нататък ще има студени зими – но в Западна Антарктида ледниците вече се отдръпват, докато в Източна Антарктида – не. Нещата са различни на различните места, каза климатологът, който беше част от последната българска антарктическа експедиция. За пътуването се е подготвял много години.
По думите му 2018 г. е една от най-топлите, откакто се измерват температурите въобще. На ледника Балкан има отстъпление с повече от 10 м.
Глобалната температура постоянно се повишава и все пак на остров Ливингстън например животните – тюлените и пингвините, трябва да се приспособят към затоплянето, защото то става бавно.

Реално погледнато, всеки един вид е застрашен – ние хората сме се адаптирали, затова сме „белтъчният венец на природата“, посочи Рачев. Човек е оцелял, защото се е смял и защото е ял, пошегува се професорът.
Българската експедиция е пътувала с колумбийски военен кораб, предназначен за борба с мафията.
В Антарктида ловът и риболовът са забранен. Придънна риба без хемоглобин в кръвта е уловил негов колега. Друг е взимал проби от кожата на пингвини и тюлени, за да изследва на 14 хил. км от България как се отразява замърсяването на една съвсем отделена от света територия.Синоптиците с прогноза за времето през уикендаСиноптиците очакват, че в последния работен ден от тази седмица валежите ще спрат в цялата страна, а…Jan 11 2019skafeto.com

loading...