дискотека саудитска арабия

За първи път в Саудитска Арабия ще има заведение от тип дискотека. „Лошото“ обаче за саудитските граждани е, че тя няма да бъде като „западните“ или „далекоизточните“ варианти на нощните заведения със силна музика. Това, което я отличава ще бъде липсата на алкохолни напитки, но поне в дискотеката ще може да влизат и дами. Новината бе приета разнопосочно като едни се радват, а други са против това нововъведение за тяхната култура.

Първата по рода си дискотека „халал“ се намира в пристанищния град Джида, близо до Мека, край брега на Червено море, пише dnes.bg. От клубът се изисква задължително да отговаря на религиозните изисквания на исляма.

Стъпки към по-либерална страна

През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени – първите саудитски гражданки вече се сдобиха с шофьорски книжки.

Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри.

Стъпките към либерализация се свързват преди всичко с името на престолонаследника Мохамед бин Салман. Той воюва сурово срещу политическата опозиция в страната, но допуска известна модернизация на саудитското общество.

Арабската верига от нощни клубове „White“, която вече има заведения в Бейрут и Дубай, открива новата дискотека в Джида. Тя се придържа към изискването на саудитските власти да не се предлага алкохол – в кралството е наложена строга забрана за консумация. Жените обаче ще бъдат допускани до дискотеката.

Разнородни реакции

Новината за това предизвика много разнородни реакции в социалните медии. Много се опасяват, че клубът ще доведе до упадък на религията – а това щяло да опустоши душите на много вярващи.

Хоулуд Барауида, саудитски активист по правата на човека, също е скептичен, но по различни причини. Той поздравява факта, че страната постепенно се отваря към новото. Но това измества вниманието от други, много по-важни проблеми – например от закона за настойничеството, който прави жените зависими от техните мъже и братя.

„Жените в Саудитска Арабия все още да страдат. Те страдат, когато са на работа, в затвора, сред семействата си“, казва Барауида в интервю за DW. „Подобно нещо доскоро беше немислимо.“

Най-накрая! Женска мечта на път да се сбъдне в Саудитска Арабия. Не е за вярване какъв подарък очаква тази дамаВ света вече няма държави, в които е забранено на жените да управляват автомобили. Последната такава…Oct 2 2017skafeto.com

Други – като саудитската журналистка Хани Накшбанди, която в момента живее в Дубай – приветстват откриването на дискотеката, виждайки в това знак за отваряне на страната към модернизма. Тя се надява, че това ще доведе до по-нататъшна либерализация.

„Преди пет години беше немислимо откриването на нощен клуб в Саудитска Арабия, особено в Джида, в относителна близост до двете светини“ (Мека и Медина). Повечето от гражданите на страната са консервативни. Ето защо развитието е бавно. Не казвам, че този нощен клуб е голям напредък, но той може да помогне за разпространението на нови идеи и нова култура“, казва журналистката.

„Мисис България” бе избрана за лице на дубайски дизайнер! (СНИМКИ)Последната ни красавица спечелила правото да носи титлата „Мисис България“ Станислава Андреева, успя…Mar 29 2019skafeto.com


loading...