технически паспорт

До 2022 г. всички сгради трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това, съобщи NOVA. Цената ще варира между 100 и 500 лв. за изваждането на въпросния технически паспорт на нашите домове.

В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е амортизирало. Проверяват се всички елементи на сградата, електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмичната устойчивост.

Цените за проверката варират между 3 и 5 лева на кв.м, или 200 лева за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна сграда това прави около 6000 лева. Съветът на специалистите е домоуправителите да започнат да събират пари преди да настъпи крайният срок – 2022 година.

Панелните блокове, строени основно през 60-те и 70-те години на миналия век, вече наближават края на експлоатационния си живот. За разлика от колите си, които проверяваме всяка година, малцина са собствениците на апартаменти, които знаят в какво състояние са домовете им.
Масово „усвояваме“ терасата към малката панелка, но това може да се окаже най-кошмарното решение (СНИМКИ)За добро или лошо, но много от нас живеят в малки панелки. Апартаментите често са с по една спалня, …Dec 17 2018skafeto.com

До 2022 г. старите сгради трябва да бъдат паспортизирани, т.е. да минат профилактичен преглед, за да е ясно колко още живот им остава. След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

След изтичане на срока, кметът на общината може да възложи изготвянето на паспорт от името на етажната собственост и после да си вземе парите по съдебен път. Затова експертите съветват домоуправителите да започнат да събират пари отрано.

Според експерти, наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите.
Къде са евтините апартаменти в София и как да се сдобием с такъвСпоред информация от брокерите на недвижимо имущество 3 на 10 имотни сделки в столицата са за евтино…Apr 1 2019skafeto.com

loading...