От Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора в следващите 3 до 5 години. Това е целта на разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма, съобщава dnes.bg.
Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.
„Те нямат статут на граждани на България, това е част от програмата – да им дадем такъв статут по бързата процедура и така нататък. Това ще реши системния проблем на пазара на труда, тъй като 150 хиляди всъщност работни места в България остават незаети. Българи са – с българско самосъзнание, говорещи български и с български корен.Водещ учен предупреди: България е в клинична демографска смъртБългария скоро ще изчезне. Мрачната прогноза направи директорът на Демографския институт към Българс…Mar 21 2017skafeto.com

Ангажиментът на местните власти е да се направи карта на изоставените селски къщи, да ги предоставим там, където всъщност е наоколо работното място, където бизнесът е картографирал„, разясни той.
Демографският план ще бъде предложен на правителството до края на годината, каза Пламен Димитров.
По изчисления на синдиката планираното 10-процентно увеличение на заплатите в бюджетния сектор от догодина вече е недостатъчно на фона на прогнозираното поскъпване на живота през идните месеци.
„Ние смятаме, че тези, които са под средната работна заплата, даже 1000 лева, във всички сектори трябва да получат между 15 и 20 процента увеличение вече. Да, цената на газа няма пряко влияние върху много стоки и услуги, има косвено влияние, но тя стимулира, калкулира и бута нагоре всички цени, за съжаление по-бързо, отколкото би ни се искало“, посочи синдикалистът.Проф. Божидар Димитров със спасителен план за България: Демографската криза? Властта може да реши проблема само с един ходОсновна мярка за справяне с демографската криза у нас е да се даде гражданство на българската диаспо…Mar 30 2018skafeto.com


loading...