криптовалути

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Рекордни искове от над 10 милиона евро предявиха роднините на четиримата загинали – трима румънски и един турски граждани, към шофьора на румънския автобус, който катастрофира на 6 август миналата година край великотърновското село Куцина. Процесът за обезщетенията обаче ще е отделен и няма да е част от наказателното дело.

53-годишният обвиняем Дженгиз Джан остава в ареста, реши днес състав на Великотърновския окръжен съд, предаде БНР.

Той е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост заради неспазване на правилата за движение по пътищата. Тежката катастрофа, която уби 4-ма и рани тежко други петима души, стана около 01.30 ч. на 6 август м. г. на пътя Велико Търново – Русе – между селата Поликраище и Куцина. Тогава автобус „Мерцедес“ с 34 пътници и двама шофьори се връщал към северната ни съседка след екскурзия в Истанбул. Внезапно летящият с висока скорост рейс се отклонил в дясно, първо помел спряла на отбивка кола с включени фарове, а след това се разбил с дясната си част в крайпътно дърво и спрял след още 140 м.

В последното заседание Великотърновският окръжен съд излезе с определение, че наказателното дело ще се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура.

Не беше уважено искането на обвиняемия – турският шофьор на автобуса Дженгиз Джан, делото да бъде върнато на прокуратурата и мярката му за неотклонение „задържане под стража“ да бъде променена в по-лека, заради лошите условия и недобрата храна в ареста.

Петмесечното задържане на обвиняемия не нарушава Европейската конвенция за защита правата на човека, постанови съдия Теодорина Димитрова.

Определението подлежи на обжалване пред Великотърновския апелативен съд. По същество делото започва на 7 и 8 март, когато да разпит ще бъдат призовани 40 свидетели и започва разпита на вещите лица.

Експертизи показаха, че автобусът се движил със скорост от 130 км/ч. при разрешени 80 км/ч.

На предишното съдебно заседание стана ясно, че най-сериозна сума за морални вреди и имуществени щети – над 8 милиона евро, са предявили близките на загиналата румънка Елена Чапота. Само за детето й, останало без майка, румънските адвокати поискаха 5 милиона евро и по 1000 евро на месец пенсия за издръжка. По 1 милион пък са исковете за майката на жертвата и двамата й братя. без разходите за транспортиране на тялото й и погребение.

Наследниците на стюардесата в катастрофиралия автобус Николета Лоредана Матара оцениха загубата си на 2 млн. евро, а материалните вреди бяха посочени в леи.

За 50 хиляди евро морални вреди претендира и един от тежко ранените – Мариуш Аритена. Сумата за морални и имуществени щети срещу шофьора Дженгиз Джан и застрахователната компания, която трябва да бъде привлечена като граждански ответник тепърва ще набъбва още.

Още от Новини