Тутанкамон

Изработеният от дърво саркофаг на египетския фараон Тутанкамон за пръв път ще бъде подложен на реставрация от откриването му през 1922 г., съобщава БТА. Досега той се намираше в гробницата на фараона в Луксор, Египет.

Генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири каза, че саркофагът, който хилядолетия наред не е напускал първоначалното си местонахождение, за пръв път ще бъде реставриран в специална лаборатория на Големия египетски музей, недалеч от пирамидите в Гиза. Уазири отбеляза, че решението за транспортирането на саркофага от Луксор в новия музей е взето от комисия по древноегипетските паметници.

Мелания Тръмп – шармантна по време на посещението си в Египет (СНИМКИ)Първата дама на САЩ Мелания Тръмп приключи африканската си обиколка с посещение в Египет, където раз…Oct 7 2018skafeto.com

Работите по възстановяването на саркофага ще отнемат около 8 месеца.

„Доставеният в Кайро артефакт е сериозно повреден. Специалисти откриха цепнатини в горния му позлатен слой”, заяви директорът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан. Той допълни, че дървената конструкция на саркофага трябва да бъде укрепена.

Транспортирането на безценния товар от Луксор премина при повишени мерки за сигурност. Освен от учени реставратори, той бе охраняван от полиция по пътя му до музея.

Дървеният саркофаг ще бъде изложен в Големия египетскимузей заедно с по-известните златни саркофази от „колекцията Тутанкамон”, които се съхраняват в Националния египетски музей на площад Тахрир в центъра на Кайро. Новата експозиция в музея на платото Гиза за пръв път ще обедини въпросните ценни експонати.

Египтолози наричат „колекцията Тутанкамон” артефактите, открити от британския археолог Хауърд Картър (1874 – 1939) в неразграбената гробница на младия фараон Тутанкамон в Долината на царете, близо до град Луксор през 1922 г.

Намериха египетска богиня край ДимитровградНа територията на държавата ни има множество археологически обекти, които са манна небесна за роднит…Nov 25 2017skafeto.com

 

loading...