Новини

Рухнаха надеждите за топъл и сух декември. Синоптици вещаят много сняг: Подробна прогноза за месеца

Рухнаха надеждите за топъл и сух декември. Синоптици вещаят много сняг: Подробна прогноза за месеца

След като чухме много предварителни прогнози за топъл и сух декември, който ще даде началото на като цяло мека зима, с наближаването на последния месец от годината се оказа, че в метеорологично отношение нещата няма да се случат по този начин. Декември наистина идва с топло време, но то бързо ще отстъпи място на понижение на температурите и нови снеговалежи.
Декември ще започне с много динамично време. Под влияние на серия средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близко до нея, ще се създават валежни обстановки. Има условия за значителни валежи. Такава е прогнозата за времето през първия зимен месец на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за „Фокус” синоптикът Красимир Стоев.
През първите дни от месеца ще духа умерен, в източните райони и северно от планините и временно силен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд. Към 4 – 5 декември от север-северозапад ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Отново ще има валежи, предимно от сняг.Снегът дойде, вадете палтата и шапките. Климатологът доц. Георги Рачев: Ще имаме перфектна зима!Прогнозите на метеоролозите за снежно начало на седмицата се сбъднаха напълно. София осъмна със снег…Nov 27 2017skafeto.com

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие. През повечето дни температурите ще останат по-ниски от обичайните. Около 12 – 13 декември и в края на десетдневието отново ще има валежи, в по-голямата част от страната, предимно от сняг.
В началото, в средата и в края на третото десетдневие отново има вероятност за валежи.
Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м.
Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в Северна България и високите полета е 0 -1 градуса, в Горнотракийската низина – 2 – 3, по Черноморието и в най-южните райони – около 4, в планините — от минус 8 до минус 3 градуса. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 15 и минус 10, по Черноморието – около минус 7, а най-високите – между 10 и 15 градуса, в районите чувствителни на южен вятър до 18.

В началото на декември Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 37 мин. и залязва в 16 ч. и 54 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 3 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 6 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 3.12 – пълнолуние, 10.12 – последна четвърт, 18.12 – новолуние, 26.12 – първа четвърт. Астрономическата зима започва на 21 декември в 18 часа и 28 минути.
В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. Преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – 4-5. При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. „поврати на топлина”. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина. Средният брой на мрачните дни е от 9 до 14, на ясните — от 2 до 4, а на мъгливите в равнинните райони — от 7 до 12.Въпреки първия сняг: Топ климатологът доц. Георги Рачев с отлични новини за времето и настъпващата зима (ВИДЕО)Прогнозите на метеоролозите се оправдаха и в нощта на неделя срещу понеделник сняг падна над по-голя…Nov 20 2017skafeto.com

loading…


Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Довечера от 20:00 часа по БТВ ще бъде излъчен 6-и епизод от втория сезон на…
error: Съдържанието е защитено!