Новини

Само в България: Цял град остана без вода заради прищявката на един, няма да повярвате къде е решил да си построи басейн

Само в България: Цял град остана без вода заради прищявката на един, няма да повярвате къде е решил да си построи басейн

120 000 души във Велико Търново останаха без вода през уикенда, защото собственик на луксозна къща решил да си построи басейн и барбекю върху магистрален водопровод.
Комисия ще установява виновника, съобщи зам.-кметът на старата столица проф. Георги Камарашев.
На изникналото върху главната тръба имение зад висока ограда край село Присово се натъкнаха работници на ВиК „Йовковци“ при голямата авария в събота, пише „24 часа“.
Сформирана е група от общината и водоснабдителното дружество, за да се прегледа цялата налична документация. Строителни книжа са изискани и от собственика на парцела, а в сряда комисия от експерти е била на самия терен, за да се протоколира фактическото състояние.Водата е полезна, но има четири правила, които трябва да спазваме, когато я пием. Ето кои са теВодата е нещото, без което никой от нас не може да живее. Това се обуславя от различни фактори, сред…Feb 15 2018skafeto.com

„Сега можем да ви кажем, че има отклонения в изграждането на постройките. Собственикът на имота има строително разрешение само за къщата, но тя е извън сервитута на главния водопровод. Всъщност той минава през още няколко частни парцела, които обаче не са застроени“, обясни зам.-кметът.
Той заяви, че ако се установят незаконни строежи върху водопровода, ще бъдат направени предписания за събарянето им.
„По принцип е недопустимо магистралният водопровод да минава под частен имот. След като приключи проверката и се види кое е законно и кое не е, ще можем да коментираме. Има информация, че водопроводът минава през парцела, но не знаехме къде точно, докато не стана аварията“, каза Илия Сирмов, главен инженер на ВиК „Йовковци“.
Луксозният частен комплекс, до чиято ограда бе разкрита авариралата тръба при ремонта, е собственост на бизнесмена Симеон Василев, който се занимава с печатарство. Предприемачът го е вдигнал преди 10-ина години. Той отказа коментар дали има необходимите разрешителни за съпътстващите сгради вътре.

Василев два пъти е опитвал да узакони част от обектите. От него има внесени искания до Експертния съвет по устройството на територията, но той винаги е отказвал постфактум да узаконява построеното, твърди в. „Борба“.
От водното дружество са категорични, че ако междувременно нова авария на старото съоръжение стане в частния имот, ще влязат с прокурори и полиция и ще копаят
„Не може да оставиш 120 000 човека на сухо“, заяви главният инженер.
Около скандалния случай лъсна и друг парадокс. Повече от 7 години не е узаконено ново трасе от 1,6 км, което трябваше да замени компрометирания над 40-годишен участък, който често се пробива.Чудотворна вода край пловдивско село лекува всички болести. Ето каква е тайнатаВодата е един от природните елементи, които определено притежават сила и енергия. Както знаем, самит…Feb 23 2018skafeto.com

За него водното дружество тогава тегли кредит от 6 милиона лв.
„Тече разследване, съдебни процедури и този участък не е узаконен. Има нарушения в самото строителство, едно от които е, че не са обезщетени собствениците на парцелите“, обясни инж. Сирмов.
През тези 7 години не били правени никакви хидравлични изпитвания, а тръбите просто си стояли там. Засега не можело да се каже и дали има конструктивни отклонения, докато не се направят проби, допълни инж. Сирмов.
1200-милиметровата тръба, която излиза изпод частния комплекс в Присово, е полагана през 70-те години на миналия век и оттогава не е подменяна. Тя свързва по гравитачен път яз. „Йовковци“ с община Велико Търново. За последно главният водопровод в този участък е избил през ноември 2014 г., припомниха ВиК експерти.

loading…Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Американската компания Robinhood, чийто съосновател е българинът Владимир Тенев, ще предлага на инвеститорите възможност да…
error: Съдържанието е защитено!