huawei honor

САЩ налагат визови ограничения за определени служители на технологични компании от Китай. Хуауей е една от тях. Причината е съпричастността на компаниите към „материална подкрепа на режими, които нарушават човешките права в световен мащаб“.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че телекомуникационните компании по света трябва да разберат, че правейки бизнес с Хуауей, „правят бизнес с нарушители на правата на човека“.

Това съобщение от Белия дом се разглежда като последния ход за наказание на нарушения на човешките права на Китайската комунистическа партия (ККП) срещу мюсюлманското население в Китай.

„Компаниите, засегнати от акцията, включва и Хуауей. Тя осигурява част от наблюдението на ККП, която цензурира политически дисиденти. Същевременно им дава възможност за масови трудови лагери в Синдзян-уйгурския автономен регион. Определени служители на Хуауей предоставят материална подкрепа на режима на ККП, който извършва нарушения на правата на човека “, каза Помпео в отделно изявление.

Държавният департамент не посочи конкретни имена на служители на китайски технологични компании, засегнати от визовите ограничения.

Как властта на Китай контролира Тибет чрез приложение за чатВсички много добре знаем за рисковете от наблюдение, на които се излагаме, споделяйки информация и л…Aug 2 2019skafeto.com

Ходът на САЩ също дойде ден след като британското правителство обяви, че ще забрани на Хуауей да играе роля в развитието на британската 5G мрежа. Вашингтон споделя, че китайската компания би могла да предостави на ККП „задна врата“ за шпиониране. Хуауей, разбира се, отрича това твърдение.

Връзката между двете водещи икономики в света в момента се намира в най-влошено състояние от десетилетия насам.

Пекин от своя страна заплаши във вторник, че ще наложи санкции на американската аерокосмическа компания Локхийт Мартин. Поводът е решението на Вашингтон за потенциална сделка с Тайван за закупуване на части за обновяване на отбранителни ракети, изградени от американската компания.

Шокиращи кадри от Синдзян-уйгурски автономен регион в КитайШокиращи кадри публикува Си Ен Ен в профила си в Туитър. Телевизията съобщава, че видеото, направени…Oct 8 2019skafeto.com

Китай призова САЩ да спрат продажбата на оръжие за Тайван, за да „избегнат по-нататъшното увреждане на китайско-американските връзки, както и мира и стабилността в Тайванския проток.“ Китай счита демократично самоуправлявания Тайван като част от своята територия.

„За да защити интересите на страната, Китай реши да предприеме необходимите стъпки и налага санкции на главния изпълнител за тази продажба, Локхийт Мартин“, заяви Джао Лиджиен, говорител на китайското Министерство на външните работи.

На следващия ден, в сряда, Помпео заяви, че американските компании не трябва да бъдат наказвани, когато правителството на САЩ прилага Закона за отношенията в Тайван.

Китай наложи санкции на САЩКитай разкри подробности за обещаните ответни мерки срещу САЩ във връзка с наложените от американцит…Jul 13 2020skafeto.com

„Съжалявам, че Китайската комунистическа партия избра да отправи тази заплаха към Локхийт Мартин. Това не е първи път, когато са избрали да направят това към американски изпълнител, който работи по програма, която е между правителствата на САЩ и Тайван. Така че съжалявам за това. Надявам се, че ще го преразгледат и няма да приложат санкциите“, каза Помпео по време на брифинг на Държавния департамент.

Дипломатическото признание на Вашингтон премина от Тайпе към Пекин през 1979г. Оттогава отношенията между САЩ и Тайван се уреждат според Закона за отношенията на Тайван. Той бе приет от Конгреса през април 1979г. Вашингтон са обвързани от този закон да предоставя на Тайван отбранително оборудване срещу евентуална китайска агресия.

„Продажбите на чуждестранно военно оборудване са транзакции между различните правителства“, казват от Локхийт Мартин. В същото време добавят, че работят в тясно сътрудничество с правителството на САЩ за всякакви военни продажби на международни клиенти. „Дискусиите относно продажбите на чуждестранните правителства са най-добре адресирани от правителството на САЩ.“

Китай официално прие Закон за националната сигурност на ХонконгЗаконодателният орган на Китай прие във вторник противоречивия Закон за националната сигурност на Хо…Jun 30 2020skafeto.com

Протестите и безредиците в Хонконг продължават (Снимки)Полицията използва сълзотворен газ във вторник сутринта, за да разпръсне участниците в протести близ…Nov 12 2019skafeto.com


loading...