квадрат 500

Изоставеното южно крило на галерия „Квадрат 500″откъм столичната улица „Оборище“ е с рушаща се фасада, която е опасна за живота и здравето на минувачите, алармира сдружение „Зограф“ и очаква Инспекторатът на Столична община да санкционира чнновниците от Министерство на културата за нехайството и лошото стопанисване на имота

Културният министър Боил Банов отдавна преполови мандата си, а сред „най-видимите резултати“ от пребиваването му в мекото министерско кресло са изгорелите и невъзстановени и до днесемблематични Тютюневи складове в Пловдив и сполетените от същата злощастна съдба бивши Царски конюшни в София, напуканите и отлепени плочки на Ларгото, както и разбира се – незавършеното и непипнато южно крило на Националната галерия „Квадрат 500“ на ул. „Оборище“, мазилката на което се рони и пада на тротоара на едри парчета.

Новата Национална галерия „Квадрат 500″, изградена с европейско финансиране, официално отвори врати на 28 май 2015 г., припомнят от сдружение „Зограф“. И до днес обаче най-представителният и най-голям наш музей за визуални изкуства си стои недовършен – неремонтираното и напълно изоставено крило на сградата откъм столичната улица „Оборище“ не приема нито интересни изложби, нито любознателни посетители, така че не е изключено скоро в него да се заселят и клошари, които през зимните месеци ще се отопляват вътре с палене на огън от стари вестници и вторични суровини, констатират от сдружение „Зограф“.

По необясними причини през последните няколко години Министерство на културата не предприема абсолютно никакви действия, за да осигури целево финансиране и да приключи поне в обозримо бъдеще ремонтните дейности по изоставеното южно крило на „Квадрат 500″, където по първоначалния проект се предвиждаше да гостуват престижни временни изложби от цял свят, които сега просто няма къде и как да бъдат експонирани и аранжирани, защото всички големи зали в галерията са заети от нейната постоянна експозиция, изтъкват отгражданското сдружение.

Липсата на каквото и да е желание от страна на екипа на министър Банов да инициира старт на ремонта на недовършеното южно крило на така наречения „Български Лувър“ говори всъщност за управленско безсилие и немощ, допълват от сдружение „Зограф“.

Заради бездействието и безхаберието на чиновниците от Министерство на културата подобна и също така много тъжна, уви, е ситуацията и със „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство“, намиращ се в Южния парк в София на бул. „Черни връх“ № 2, който е филиал на Националната ни галерия. Въпросният музей, настанен в сграда – паметник на културата, бе открит официално още презмесец юни 2011 година, но и до днес в него окончателно е завършено изложбеното пространство само на първия етаж, напомнят от „Зограф“.

Българският талант няма граници: 7 портрета на българи в Ла СкалаВ централното фоайе на Ла Скала, по стените водещи към залата, има десет огромни маслени портрета. И…Aug 1 2019skafeto.com

Странно и необяснимо защо, но вече години наред висшитечиновници в Министерство на културата така и не си правят труда, за да бъдат най-сетне довършени и въведени в експлоатация вторият и мансардният етаж на Музея за съвременно изкуство, така че „Софийски арсенал“ да получи най-сетне и Акт 16 с разрешение за ползване на цялата сграда, което ще му позволи да започне да функционира пълноценно, а не само с една трета от неговото изложбено пространство, каквато е ситуацията в момента, отбелязват от сдружение „Зограф“.

Сдружение „Зограф”: Боил Банов завършва мандата си с недовършен „Български Лувър”
Рушащата се фасада на неремонтираното южно крило на галерия „Квадрат 500″ откъм столичната улица „Оборище“ е опасна за минувачите

Художниците, с които всеки българин трябва да се гордееИзкуството е неизменна част от битието ни. България е родина на много талантливи артисти, които са п…Aug 19 2019skafeto.com

loading...