Нашата планета

Научнопопулярната поредица „Нашата планета“ на WWF се нареди сред най-престижните телевизионни продукции в света

Документалата поредица на WWF и Silverback films попадна в класацията на най-престижните телевизионни сериали в света. На официална церемония в Лос Анжелис „Нашата планета“ беше отличена с две награди „Eми“ – за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в лицето на емблематичния британски водещ сър Дейвид Атънбъроу. Сериалът, чийто осем епизода са достъпни в стрийминг платформата Netflix от началото на април, получи общо десет номинации.

Заснет в 50 държави от всички континенти в продължение на над 3500 снимачни дни, той представя оцелелите природни чудеса и разкрива как можем да създадем бъдеще, в което хората и природата да процъфтяват заедно. Тази забележителна серия включва невиждани досега кадри от дивата природа, като показва и какви стъпки трябва да предприемем, за да я опазим.

„Целта на поредицата е да увлече публиката в чудесата на дивата природа, като същевременно извади наяве и заплахите, пред които е изправена. Силно се надяваме „Нашата планета“ да внесе положителна промяна в света ни и в начина, по който живеем“, споделя режесьорът Кийт Сколи.

WWF: Разширяването на туристическите зони в Пирин заплашва и дивите кози Отслабването на защитата в националния парк изтласква този застрашен подвид от традиционните му мес…Aug 23 2019skafeto.com

Сериалът тръгва в критичен момент, в който природата е застрашена както никога досега. Последните данни от доклада на WWF „Жива планета“ от 2018 г. показват, че популациите на гръбначни животни в световен мащаб са намалели средно с 60 % за 40 години.

„Ние сме първото поколение, което осъзнава негативното въздействие на човешката дейност върху планетата и последното, което има шанса да направи нещо за да спре тази тенденция. Ако хората покажем ясно, че нашият свят трябва да бъде спасен, политическите лидери няма да имат друг избор, освен да ни послушат“, коментира директорът на WWF Великобритания Колин Бътфийлд.

Доклад на WWF показва, че засушаванията засягат 55 млн. души годишноВ Световната седмица на водата WWF алармира, че липсата на вода заплашва продоволствената и енергийн…Aug 29 2019skafeto.com

От замръзнали светове до джунгли, от крайбрежни морета до пустини и савани, в открито море и в сладководни райони и гори, епизодите показват как всеки организъм е свързан с останалите и защо околнната среда е от значение за всички нас. „Нашата планета“ е празник на удивителното биоразнообразие, с което споделяме нашия общ дом – Земята. Научнопопулярната поредица се стреми да направи природата важна за милиони хора по света и в крайна сметка да вдъхнови така необходимата промяна в мисленето и в действията, които да доведат на по-устойчив начин на живот.

Документалните серии са придружени от ред онлайн ресурси и образователни програми, така че да можем да постигнем ново разбиране за нашата планета пред публика от всички възрасти и цял свят. Освен това можем да надникнем зад кулисите и да се запознаем отблизо с работата на екипа от над 600 души, посветили близо едно десетилетие на реализирането на този грандиозен проект. Можем да видим опустошителното избелване на корали в Големия бариерен риф край Австралия и да проследим тайнственото поведение на нарвалите в Канада. Можем да зърнем как се справя със засушаването Националният парк „Руаха“ в Танзания, да се насладим на редки кадри на димен леопард в джунглите на Борнео, а също и да научим специални техники за заснемане на най-малките обитатели на нашата планета.

Но освен да се възхищаваме на удивителните създания, обитаващи нашата планета, е редно и да се замислим за огромния натиск, на който я подлагаме. А той не е безобиден, защото засяга здравето и стабилността на екосистемите и застрашава нашето собствено бъдеще.
Доклад на ООН алармира за ефекта от климатичните промени върху водата и леда на планетатаУчените предупреждават за сериозните заплахи, надвиснали над океаните, полярните райони и високоплан…Sep 24 2019skafeto.com

loading...