Новини

Синоптикът Красимир Стоев от НИМХ към БАН огласи прогнозата за целия месец ноември

Синоптикът Красимир Стоев от НИМХ към БАН огласи прогнозата за целия месец ноември

В последния октомврийски ден спокойно можем да кажем, че тази година есента наистина е златна, а прогнозите на синоптиците се оправдаха почти на 100 процента. Каква ще бъде втората половина на този хубав сезон? Отговор на този въпрос потърсихме отново от климатолозите. Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, по Черноморието – около 0 градуса, а най-високите ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи пред БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ), предаде Блиц.
По думите му през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10, а в планинските райони – от минус 5 до 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър.Знамение в кв. „Ефендилер“ в Ардино показа каква зима ни чака и ще се сбъдне ли прогнозата на доц. Рачев (СНИМКИ)Настъпилото рязко застудяване в страната далеч не означава, че хубавата есен си е отишла безвъзвратн…Oct 25 2017skafeto.com

През първите дни от ноември ще преобладава слънчево време, температурите ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните.

Към 3-4 ноември през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на отделни места ще превали дъжд и температурите слабо ще се понижат. Относително подобрение на времето и повишение на температурите се очаква от 5 до 7 ноември.
През последните дни от десетдневието облачността отново ще се увеличи и на места ще има валежи: в равнините от дъжд, а в планините – от сняг. Температурите ще се понижат. И през второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо. Около 12, 17 и 20 ноември ще има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения. Ще има и валежи, като с понижението на температурите дъждът по високите полета и в Предбалкана ще преминава в сняг.
През повечето дни от третото десетдневие времето ще се определя от антициклонален тип атмосферна циркулация. Динамиката ще намалее и над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони. Според астрономическата справка в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 1 минута, и залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 36 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути.Климатологът доц. Георги Рачев с мразовита прогноза: Зимата си идва, задават се дъжд и студен вятърПрогнозите на синоптиците за рязко влошаване на времето с настъпването на новата седмица вече са фак…Oct 23 2017skafeto.com

loading…


Copyright © 2016-2017 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Довечера от 20:00 часа по БТВ ще бъде излъчен 31-ият епизод от хитовия турски сериал…
error: Съдържанието е защитено!