https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Днес започва нова аномалия с времето, която ще доведе до поредната за последните дни рязка и динамична промяна. Натрупаната в последните дни снежна покривка вече започна да се топи, но синоптиците предупреждават, че заради бързите температурни промени има сериозен риск на места да се образуват поледици.
В сряда ще духа слаб до умерен югозападен вятър и температурите бързо ще се повишат. През нощта срещу четвъртък от запад на изток на много места в страната ще превали дъжд, който в Северна и Западна България ще премине в сняг и бързо ще спира. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлуе студен въздух. В четвъртък ще е студено и ветровито. Преди обяд в югоизточната половина от страната все още ще превалява, а в северозападната облачността ще се разкъса и бързо ще намалее. След обяд валежите навсякъде ще спрат. В петък ще преобладава слънчево време, вятърът ще отслабне, ще се ориентира от югозапад и температурите ще се повишат. В събота облачността ще се увеличи, по-късно през деня в южните райони ще завали дъжд.

През третото десетдневие от януари температурите в страната ще бъдат близки, но по-високи от климатичните норми.

В началото на периода ще е сравнително топло, с валежи от дъжд. Има вероятност в Южна България валежите да са значителни. Впоследствие ще застудее, дъждът в повечето райони ще премине в сняг, но по-късно валежите ще спрат. Относително по-топло ще бъде около 25-26 януари, когато и вероятността за валежи е по-малка. Към 27-28 януари отново ще премине атмосферно смущение, температурите ще се понижат, ще има и валежи – и от сняг, и от дъжд.
Днес ще бъде почти тихо, с минимални температури между минус 6 и минус 1 градуса, съобщават от НИМХ към БАН, цитирани от БТА. През деня от северозапад облачността ще се увеличава и вплътнява и около обяд ще започнат валежи предимно от дъжд, които до края на деня ще обхванат цялата страна, а в Предбалкана и високите полета на Западна България ще преминат в сняг. В северозападните райони остават условията за поледици. През деня ще духа слаб юг-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и значително ще се усили. Максималните температури ще са в широки граници: от 2-3 градуса в северозападните райони и тези с трайна мъгла, до 12-14 градуса на места в Източния Предбалкан и югоизточните райони.