С настъпването на новата 2018 година зимата влиза в разгара си. Този път обаче първият месец от годината ще дойде с необичайно високи за сезона температури и по-малко валежи. Това става ясно от пълната прогноза за месеца на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките. От нея обаче става ясно, че започналата още през декември тенденция за резки и динамични промени на времето, ще се запази.
Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, а месечната сума на валежите – около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса. Такава е прогнозата за времето през първия месец на 2018 година на НИМХ към БАН. Януари ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В низините и котловините ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност.Климатологът доц. Георги Рачев: Днес влизаме в период, който скара метеоролозите. Ето каква Нова година ни очакваИзвестният климатолог доц. Георги Рачев позна, че вместо снежна, Коледата ще бъде слънчева и на мест…Dec 27 2017skafeto.com

Около средата на първото десетдневие ще премине атмосферно смущение.

Облачността ще се увеличи, ще има и валежи, отначало от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и високите полета дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и през следващите дни ще е без валежи. В края на първото и през първите дни от второто десетдневие на месеца ще преобладава облачно време, с чести превалявания, в по-голямата част от страната от сняг, съобщава Блиц.
Температурите ще се понижат, оставайки близки или по-високи от обичайните за средата на януари. През втората половина от периода ще се затопли, повече в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остава предимно облачно и мъгливо. Изгледите за третото десетдневие са температурите да се задържат над климатичната норма, а вероятността за валежи е относително по-малка. В началото на януари Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 04 мин.
Продължителността на деня е 9 ч. и 07 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 42 мин. и залязва в 17 ч. и 38 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 56 мин. Фазите на Луната през месеца са: 2.01 – пълнолуние, 9.01 — последна четвърт, 17.01 — новолуние, 25.01 – първа четвърт, 31.01 — пълнолуние. Януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата – мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо.

При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България. Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната – абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г.
През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса. Средната месечна температура в Северна България и високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на Струма – от 1 до 3, а в планинските райони – между минус 7 и минус 3 градуса. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв. м.Климатологът доц. Георги Рачев: Снегът спира, но не прибирайте палтата и шапките, живакът пада ощеСнежната покривка, която падна на територията на почти цялата страна, беше придружена и от застудява…Dec 20 2017skafeto.com

loading...