дъжд

Месец май е считан от мнозина за най-хубавия в годината. И основателно – природата се събужда, растенията разцъфват и връзват плод, а зимата е окончателно оставена в миналото. Времето обаче е много нестабилно, характеризира се с резки промени, а понякога и с крайности.

Времето през месец май ще е предимно слънчево с краткотрайни валежи и гръмотевици, но ще има и градушки. Това съобщи за агенция „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин. Фазите на Луната през месеца са: 5.05 – новолуние, 12.05 – първа четвърт, 19.05 – пълнолуние и 26.05 – последна четвърт май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително.Прогнозата на проф. Рачев за лятото ще ни разплаче!Известният климатолог проф. Георги Рачев обяви, че „навънка е пролет, истинска 100-процентова пролет…Mar 17 2019skafeto.com

Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините – 160- 200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг.

Във високите полета падат последните пролетни слани. През тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в поголямата част от страната е между 16 и 19°, по Черноморието и във високите полета – 15-16°, в планините – от 2-5° по високите части над 2000 m до 12-14° в по-ниските. Най-ниските температури през месеца ще са предимно между 5° и 10°, по-ниски в края на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България, където има условия за слани. Най-високите през май ще бъдат между 28° и 33°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около нормата – в източната. Месечна норма на валежите е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 mm. В началото на първото десетдневие температурите относително ще се понижат и ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3-4-ти се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове.

Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. През следващите дни до края на периода температурите ще се понижават. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на десетдневието, при изясняване и стихване на вятъра, по високите полета и в котловините има условия за образуване на слани. В началото на второто десетдневие се очаква подобрение на времето и бавно повишение на температурите.

В средата и в края на десетдневието отново ще е неустойчиво с развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще бъдат близки до обичайните. През третото десетдневие температурите относително ще се повишат. Ще се задържи неустойчиво, с повече слънчеви часове преди обяд и с краткотрайни превалявания и гръмотевични бури след обяд и преди полунощ. По-значителни и на повече места ще са явленията около 21-ви, 25-ти май и в края на месеца.Проф. Георги Рачев с отлична новина за Великден и ранна прогноза за майЗадава се серия от празнични дни и плановете за почивка излизат на дневен ред. Едно от важните услов…Apr 23 2019skafeto.com


loading...