Метеоролози предупреждават, че 2019 година ще бъде една от най-горещите в историята. Кралската метеорологичната служба на Великобритания изчислява, че средната глобална температура ще е с 1,10 градуса по Целзий над нивото от прединдустриалната епоха. Това я вкарва в топ 5 на най-горещите години изобщо, съобщава „Дейли мейл“, цитиран от „Блиц“.
Цифрите са близки до тези от 2016 година, която беше рекордна година – с 1,15 градуса по-топла от периода 1850-1900 година.
От службата посочиха, че високите стойности са резултат от климатичните промени, причинени от парниковите газове.
Миналото лято беше най-горещото във Великобритания откакто въобще се измерва температурата. Средно то е било с 0,96 градуса над обичайното.Климатологът Рачев обяви каква ударна аномалия ни е сполетяла и съобщи отлична новина за зимата!В планините и арктичните райони замърсяването и човешката дейност изпъкват най-бързо, казва климатол…Dec 13 2018skafeto.com

У нас пък след валежите и захлаждането в последните дни ще последва затопляне. Това показват средносрочните модели за времето, съобщава Дарик. Покачването на температурите ще започне още в края на тази седмица и ще продължи и през следващата, в края на която ще посрещнем Коледа. Възможно е температурите на места в страната да надхвърлят дори 10 градуса. Снегът, там където в последните дни се образува снежна покривка, бързо ще се стопи и ще се превърне в киша.
В петък е възможно да има слаби превалявания на места, след това и в началото на следващата седмица, но те няма да променят характера на времето.Климатологът Георги Рачев огласи прогнозата си за времето на Коледа, Нова година и цялата зимаЗимата ще бъде нормална. Това заяви в студиото на „Европа сутрин“ по телевизия „Европа“ климатологът…Dec 5 2018skafeto.com

В събота и неделя от запад на изток отново ще превали. Валежите ще са предимно от дъжд, в планините и планинските райони – от сняг. Но и затоплянето ще продължи. В началото на следващата седмица вятърът ще отслабне, в Източна България ще стане северен. Ще има още валежи, но ще са предимно слаби и на места, като в североизточните райони дъждът ще премине в сняг.
Меко време се очертава и в дните около Нова година, показват метеорологичните модели. В периода след 27 декември е възможно да има валежи, но още не може да се прогнозира дали ще са от дъжд или сняг.
След коледните празници, до края на годината, по-често ще преобладава облачно време, макар че ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността. На места ще има и слаби превалявания от сняг. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

loading...