ток

Стана ясно, че поради липса на специална тарифа тези, които крадат ток заплащат около 2 пъти по-ниски цена отколкото абонатите, които спазват законите и нормите в обществото. При това кдаците могат и въобще да не плащат.

Това се дължи на факта, че в края на 2018 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно промени правилата, по които се начислява тарифата за електричество, което не е отчетено във фактурата.

Нова телевизия предостави данни от две от трите енергоразпределителни дружества в страната коментираха данни за откраднат електричество.

За 2018 г. ЕВН е ощетена с краден ток за над 1,2 млн. лв. От ЕНЕРГО-ПРО пък са разкрили 1700 манипулирани електромери, които са на стойност 1,2 млн. лева.

Дори да се открие кражба на ток, нарушителите остават ненаказани. Причината е, че много трудно се доказва кой точно е манипулирал електромера, а още по-трудно се таксуват.

Кражбата на ток създава високо напрежение не само в манипулаторите по мрежата.

В представата на повече българи крадците на ток са обитатели на ромски махали, които се свързват директно с кабел към мрежата или използват легендарни изобретения като „хлебарка“, която блокира шайбата на устройството.

Ако крадците на електрически услуги искат да излязат на светло, те трябва да платят сметките си за 3 месеца назад на цена от 7 стотинки за киловат час, а изрядните платци плащат по 13-14 стотинки.

Мъж постави камера менте срещу крадци, съсед го осъди за 1000 лева заради стресМъж беше осъден да плати 1000 лв. заради симулирано видео наблюдение на съсед, след като поставил ма…Jan 28 2019skafeto.com


loading...