https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Рискът на живото предаване никога не е за пренебрегване и разразилият се грозен скандал в ефира на предаването „Тази събота“ по БТВ го доказва. Жени Марчева бе поканила експерти, които да коментират данъчната система у нас и предложените нови мерки от синдикатите за уравновесяване между това, което плащат бедните и богатите. Разговорът между председателят на КНСБ Пламен Димитров и бизнесмена Красимир Дачев прерасна в голям спор, който завърши с напускането на единия от студиото.

„Ако погледнем самата структура на данъчните приходи, ще видим, че 2/3 са от косвени данъци. Обществено ясно на всички е, че косвените данъци, бъдейки с равни ставки – се смятат за понесправедливи сред по-бедните части на населението, защото го натоварват повече от побогатите. Всички преки данъци формират останалата 1/3. Съотношението в Западна Европа е точно обратното“, каза председателят на КНСБ.

Димитров посочи още, че пакетът от 9 мерки на КНСБ цели да ребалансира това съотношение. Част от тях са необлагаем минимум, увеличаване на максималния осигурителен доход, елементи на семейно подоходно облагане и Данък „Богатство”.

„На европейско ниво, съотношението богати-бедни е най-високо в България, Румъния и Латвия. „Следващият данък, който ние смятаме, че трябва да бъде въведен е данъкът върху дигиталните обороти. Всички държави-членки в момента правят тези разчети. Данъкът върху дивидента също е ключов данък, който показва с колко се натоварва бизнесът – трябва да бъде увеличен на 10%“, каза той.

Бизнесменът Красимир Дачев смята пък, че Данък „Дивиент” ще стане не 10, а 15 %, защото веднъж се облага с 10%, а след това с още 5%.

„Тази дъвка се вади през годините, последният път беше през 1998 г., когато Данък общ доход беше 42,5%, а събираемостта беше 35%. Само за справка, днес събираемостта е около 90%. Плоският данък, съвсем не е плосък, защото аз, ако изкарам 100 лв., ще платя 10 лв. Това е доходен данък, той може да бъде обложен и да бъде администриран от общините, те нямат капацитет“, посочи представителят на индустрията.

Дачев каза още, че Данък „Богатство” ще бъде сложен за събиране заради липсата на електронно правителство и изостаналата дигитализация на общините. Той допълни, че при увеличаване на данъците, бизнесът ще мигрира от България, а средната класа ще бъде ощетена. Повод за скандал стана виц, разказан от Данчев, в следствие на излагането на тезите „за” и „против”.

„Госпожо Марчева, ние тук вицове ли сме дошли да си разказваме“ , попита Димитров.

Жени Марчева най-учтиво го помоли да се върне на мястото си, за да продължат разговора и той дори тръгна натам. Журналистката се ядоса на Димитров и го попита кой от двамата е там да води предаването, след което той стана и си тръгна.

„Следващият път можете да го поканите за монолог“, засмя се Данчев и Жени Марчева обяви краят на разговора им.
Важно за всички: Премахват бележките за платени данъциСерията от административни промени, които имат за крайна цел да облекчат гражданите и да намалят бюр…May 14 2019skafeto.com