https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Тъжна новина дойде от Съединените щати. След боледуване е починал доайенът на българската емиграция и голям родолюбец д-р Иван Гаджев, съобщи eurochicago.com. Той е основател на Института по история на българската емиграция в Северна Америка. Д-р Иван Гаджев е роден на 23 декември 1937 година в Гоце Делчев. Едва 6-годишен, той преживява голяма житейска драма. През октомври 1944 година баща му е убит без съд и присъда, а на малкото момче е лепнато тежкото клеймо „син на враг на народа“. След много перипетии той успява да завърши висше образование във Висшия институт по ветеринарна медицина. През 1968 година с риск за живота си преминава българо-гръцката граница и иска политическо убежище в южната ни съседка. След година пристига в САЩ, където се установява. Тук той се дипломира за втори път и става първият български ветеринарен лекар в Щатите. Д-р Иван Гаджев се жени за родената в САЩ българка Флоранс Христова.

Двамата имат 5 деца, като всичките носят гордо български имена и са възпитани в дух на патриотизъм и родолюбие. Д-р Гаджев открива модерна ветеринарна клиника в Детройт, където работи до пенсионирането си.

До дома си в Детройт изгражда голяма библиотека, в която се съхраняват 40 000 тома, над 1 милион архивни документи и снимки, свързани с българската история. През 2001 година построява в Гоце Делчев специална сграда, в която прехвърля всички ценни книги и документи от детройтската библиотека. Д-р Иван Гаджев е автор на книгите „История на българската емиграция в Северна Америка. Поглед отвътре. Т.1. 1860-1944 г.“, „История на българската емиграция в Северна Америка. Поглед отвътре. Т.2. България, мащеха наша. 1944-1989 г.“, „Иван Михайлов. Отвъд легендите“ в два тома; „Непримиримият Илия Минев. От първо лице и другите за него“, „Лушин“ (посветена на баща му Илия Гаджев, издадена в пет тома) и други. През 2014 година д-р Иван Гаджев бе удостоен с най-високото отличие на външното ни министерство – „Златна лаврова клонка“.