Новини

Скръбна вест. Почина един от най-обичаните български духовници и символ на цял манастир. Последен поклон

Скръбна вест. Почина един от най-обичаните български духовници и символ на цял манастир. Последен поклон

Българското духовенство потъна в печал, след като стана ясно, че е починал игуменът на Калугеровския манастир отец Стоян Манолов. Той беше един от най-обичаните представители на Българската православна църква, а миряните в областта ще го запомнят с голямата му човечност и безрезервна вяра в доброто и във величието на българщината.
Почина игуменът на Калугеровския манастир „Свети Никола“ отец Стоян Манолов. Тъжната новина беше съобщена от вестник „Пазарджишка Марица“. Отец Стоян е починал на 60-годишна възраст, след кратко боледуване. Поклонението ще се състои днес, на 12 януари 2018 година, от 13:00 часа в църквата „Свети Георги“ в град Панагюрище и в 15.00 часа в манастир „Свети Никола“ в Калугерово. Отец Стоян Манолов ще бъде погребан в град Ветрен.
Калугеровският манастир „Свети Никола“ е манастир в Пазарджишката духовна околия на Пловдивска епархия на Българската православна църква. Намира на около 2 километра от пазарджишкото село Калугерово, Община Лесичово, в южните ридове на Средна гора по поречието на река Тополница, непосредствено преди да излезе от Средна гора и да навлезе в тракийското поле.
Скръбна вест. Почина един от най-обичаните български духовници и символ на цял манастир. Последен поклон
Скръбна вест. Почина една от големите музикални легенди, свързана с България. Последен поклон!Черна вест потопи в скръб музикалните среди в света. След тежко боледуване и неравна битка с рака ни…Dec 6 2017skafeto.com

Манастирът е действащ, с един монах, храмовият празник е на 6 декември.

Следи от обитаване на мястото има още от римски времена – открити са мраморен римски саркофаг и римски монети. Според някои сведения манастирът е съществувал още по време на кръстоносните походи (XI-XIII век) и в 1419 г. е разрушен от турците, но по-късно е възстановен. Споменава се за пръв път в ръкописна бележка от 1693 г. върху миней. През XVII и XVIII в. Калугеровският манастир е средище на книжовна дейност.
Васил Левски е укриван в манастира. По-късно манастирското братство, начело с игумена йеромонах Кирил Слепов, взема дейно участие в подготовката и избухването на Априлското въстание (1876). На 11 и 12 февруари тук провежда събрание Георги Бенковски. По време на въстанието е изгорен от турците. През 1906-1908 е изграден отново. Запазена е мраморна плоча от времето на римския император Юлиан (361-363) и няколко мраморни плочи от 19 и началото на 20 век с надписи на български език.Скръбна вест: Почина светило в спешната помощ. Осиротя последната линейка в София. Дълбок поклон!Тъжна вест обходи лекарските среди в България. Напусна ни един от най-добрите лекари в областта на с…Nov 6 2017skafeto.com

loading…


Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Меката зима, на която се радваме от доста време, ще отстъпи място на много по-типично…
error: Съдържанието е защитено!