Кадафи

Правителството на Муамар Кадафи е притежавало 143 тона злато и приблизително още толкова сребро, както и парични средства в размер на 160 милиарда долара.

Това става ясно от хакнатите имейли на Хилари Клинтън по времето, когато е била държавен секретар на САЩ. „Уикилийкс“, цитиран от вестник „168 часа“ публикува съобщения на помощника й Сидни Блументал през април 2011 г., че правителството на Кадафи притежава несметни богатства: „Планирано е златото и среброто да се използват за създаването на нова панафриканска валута, базирана на златния либийски динар. Целта е да се даде алтернатива на франкофонските страни в Африка, които все още ползват френския франк.“След скандала с либийски кораб прокуратурата се задействаПрокурорът Георги Чинев обяви, че Окръжна прокуратура – Бургас е образувала производство за престъпл…Jan 11 2019skafeto.com

Според изданието на “Форин офис” френското разузнаване първо научава, че златото на полковника ще се използва за удар срещу френския франк. Но и срещу щатския долар, тъй като по-голямата част от търговията с петрол в света се извършва с него. До момента това е най-логичното обяснение защо САЩ и тогавашният френски президент Никола Саркози така рязко влошиха отношенията си с Кадафи.
След въздушните удари и убийството на Кадафи съдбата на златния и сребърен резерв, оценен на 7 млрд. долара, е неизвестна.
Припомняме, че в края на август 2011 бунтовниците достигат до Триполи и след няколко дни сражения завземат почти изцяло града, включително резиденцията на Кадафи. Част от семейството му впоследствие избягва в съседните страни, а до есента единствените градове под контрола на джамахирията остават Сирт и Бани Уалид.

След едномесечни тежки сражения Сирт е превзет. На 20 октомври 2011 г. Муамар Кадафи е заловен ранен, при опит да напусне Сирт. По първоначални данни умира от прострелна рана. По-късно ръководителят на Преходния съвет Махмуд Джибрил казва, че Кадафи е бил измъчван и убит под натиск от определени страни, за да „останат тайните му с него“. Преходният национален съвет не е издавал заповед за убийството му. Синът му Мутасим загива в боевете в града. Погребан е на 25 октомври 2011 г., заедно със сина си Мутасим и министъра на отбраната Абу Бакр Юнис, на неизвестно място в пустинята, някъде в южната част на страната.Помните ли медиците от Либия? Д-р Здравко Георгиев разкри кой е бил виновникът за трагедиятаВиновен за заразяването на близо 400 деца със СПИН в болницата в Бенгази е режимът на Кадафи. Това к…Aug 17 2017skafeto.com

loading...