https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Прогнозите на метеоролозите за снежно начало на седмицата се сбъднаха напълно. София осъмна със снеговалеж, а днес на територията на почти цялата страна валежите от дъжд ще се обърнат в снеговалежи. В много райони на страната е обявен оранжев код за опасно време.
Ще имаме перфектната зима. Сняг по Никулден и 8 декември няма да има. По Коледа и около Нова година ще вали сняг, но в планините, а в градовете – дъжд. През второто десетдневие на месеца ще има относително повишение на средните температури. Това прогнозира известният климатолог доц. Георги Рачев. „Към 7 декември от север нахлува нова „порция“ студен въздух и отново ще е доста студено. През втората половина – между 15 и 20 декември, се очакват нови валежи от сняг. Третото десетдневие ще е без съществени валежи. Около 26-28-30 декември на места ще има превалявания, предимно от сняг“, коментира още доц. Рачев.
Можем да кажем, че зимата дойде, ще имаме сняг, ще имаме температури около нулата, съобщи в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ климатологът Христо Попов. Във вторник ще имаме снежна покривка, която към сряда вероятно ще се разтопи.

В сряда циклонът, който причинява валежите ще си отиде и времето ще се изясни.

В останалата част на Балканите ще се задържи облачно. От началото на декември ще има редуване на ясно и облачно време. Няколко циклона се очаква да преминат през нашата страна. Няма да има резки застудявания с много ниски температури, прогнозира още Попов. Максималните температури ще бъдат малко над нулата до средата на декември. В петък (1 декември) очакваме да се формира нов циклон, който ще оказва влияние върху валежите. На 3 и 4 декември отново ще очакваме снеговалежи, прогнозира Попов. На 5 декември температурите ще са около нулата, вечерта се очаква рязко застудяване около -5 в цяла Западна България. Циклонът на 8-ми декември вечерта ще обхване цялата страна и ще има валежи. Той посъветва студентите да бъдат подготвени за студено време и валежи. Зимните гуми са задължителни за пътуващите. Около 9-и се очаква сняг в цялата страна.