увеличение на пенсиите

Социалният министър Бисер Петков коментира последната оставка в правителството на премиера Бойко Борисов. Логично веднага след това темата на разговора с него се пренесе в сферата на пенсионната реформа.

Всеки министър си носи оставката в джоба. Когато премиерът му я поиска, министърът си я дава. Не мисля, че оставката на Румен Порожанов ще доведе до трусове и сътресения в управлението. Не мога да коментирам темата за скандалите с апартаментите и къщите за гости. Има си органи, които извършват проверки и те ще дадат цялата информация.Комунистите задигат над $2 млрд. пенсии, натрупани до 1944 г.Братът на легендарния топполицай Никола Гешев – Емануил, не успява да спаси пенсионните вноски, натр…Apr 7 2019skafeto.com

Това каза в сутрешния блок на БТВ социалният министър Бисер Петков. Той коментира и темата за пенсионната реформа и преизчисленията на пенсиите. „Промените в изчисляването на пенсиите няма да засегната никой. Напротив, хората ще бъдат облагодетелствани.

Промените дават право на хората да избират до 1-и януари 2022 година по коя методика да се изчислява индивидуалният им коефициент и съответно размерът на пенсията – по т.нар. нова – с осигурителният доход след 2000 година или по старата – с включване на трите най-добри последователни години от последните 15 години преди 1-и януари 1997 и осигурителният доход на човека след тази дата.

В новия образец на заявлението хората трябва изрично да посочат, че желаят изчисление по старата методика и да отбележат кои са въпросните три години. Тогава експертите на НОИ ще пресметната и по новата методика, след което ще отпусне по-благоприятният размер на пенсията“, разкри министър Петков.

„Изчисленията на прогнозния й размер се правят с обновения електронен калкулатор, който беше качен на сайта на НОИ. Ако хората нямат компютър и интернет, могат да ползват услугите на служителите на института в териториалните му поделения, в изнесените приемни или мобилните екипи, които извършват обиколки по график. Консултациите в териториалните дирекции на НОИ са безплатни. Хората ще могат да изчислят пенсиите си и по двата модела и да получат по-големия размер“, категоричен беше Бисер Петков.

„Ще има нови правила и при получаването на целеви помощи за отопление. С новите правила ще се разшири кръга от хора, които получават тези помощи. Ще има и сериозно увеличение на сумите за помощи. Тази година са предвидени 40 млн. лева повече за енергийна подкрепа и цялата сума вече е в размер на 120 млн. лева. Най-същественото увеличение ще е за най-рисковите групи, като това се самотните пенсионери“, обяви социалният министър.

„Стратегия за детето е необходимо да има и това произтича от Закона за детето. Вероятно проектът за Стратегия за детето, който беше подготвен от експертна група, не беше представен добре и даде предпоставки за разпространението на неверни новини. Най-сериозното невярно твърдение е, че държавата ще отнема или краде деца от биологичните им родители.

Категорично такова нещо няма. В България годишно се изоставят над 1000 деца. Целият смисъл на процеса по деинституализация на домовете за деца, който се провежда вече няколко години, е да се осигури нормална семейна среда на всички тези деца. Всички мерки в Стратегията за детето и Закона за закрила на детето са насочени в тази посока.

В никакъв случай мерките не омаловажават действията на родителите и не засилват ролята на социалните работници, камо ли да им дават права да взимат деца от биологичните родители. Стратегията за детето е спряна, защото не срещна обществена подкрепа. Тя ще бъде преработена серизоно, за да отпаднат всички притеснения у хората“, категоричен беше Бисер Петков.Важно за третата възраст: Ето кои пенсии се вдигат от 1 юлиОбидно ниските пенсии за хората от третата възраст у нас са проблем, който всеки политик е обещавал …Apr 26 2019skafeto.com

loading...