https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Броени дни след изказването на президента на Русия Владимир Путин за произхода на кирилицата, в Интернет тръгна петиция, в която се настоява за преименуването на една от най-знаковите сгради в България. Организаторите й искат катедралният храм „Св. Александър Невски“ в столицата да бъде преименуван на създателите на азбуката ни и вече да се казва „Св. св. Кирил и Методий“, съобщава bultimes.com. Над 1200 души вече са сложили подписите си в подкрепа на новата инициатива (виж снимката). Очакванията обаче са, че тази дискусия отново ще раздели обществото ни на две и ще сформира два враждуващи лагера, водени от позицията си спрямо Русия. Организаторите аргументират искането си с това, че името на катедралния храм „Александър Невски“ е исторически остаряло.

По думите им, след изказването на Владимир Путин на 24 май, преименуването на храма е станало „още по-наложително“.

„Нека като граждани на България и Европа да поискаме промяна на името на катедралния храм и прекръщаването му в „Св. Св. Кирил и Методий“!“, призовават организаторите на петицията. Както е известно, руският президент Владимир Путин предизвика разгорещена дискусия у нас, след като навръх 24 май заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя. Стопанинът на Кремъл направи коментара си пред гостуващия му македонски президент Георге Иванов. То предизвика реакции от страна на президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, депутати, министри и историци.
Петицията може да бъде подписана ТУК.Корнелия Нинова направи немислимото: Отправи критики към Путин, но се огъна за портретите на Сталин и…Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи неочакван коментар за вчерашното изказване на руския президен…May 25 2017skafeto.com