Скандалите около нелепата смърт на двете родилки в болниците в Сливен и Плевен продължават с пълна сила. И тази сутрин те бяха централна тема в сутрешните телевизионни блокове.
Причината за смъртта на родилката в Плевен преди няколко седмици е неуспешна интубация. Това, обаче, не се води лекарска грешка. Това каза в сутрешния блок на bTV Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз. „За съжаление неуспешна интубация. Неуспешната интубация обаче не се води като лекарска грешка“, заяви той, цитиран от petel.bg. Лекарите ще чакат проверка на Медицински одит, която ще даде много подробности около трагични случай.
„Бордът по анестезиология ще се произнесе по този случай“, каза той. По думите на Борисов, в доклада за смъртта на Маргарита от Плевен e посочено, че става дума за пропуск. „Пропускът не е грешка“. „А какво е? Как го тълкувате вие?“, попита водещата Биляна Гавазова. „Какво е – ами пропуск!“, подчерта лекарят.
Страшен скандал при Биляна Гавазова заради "скачането" по корема на родилките, медик се закани: Журналистите, внимавайте!
Близки на починалата в Сливен родилка: „Сбогом, Рени! Прости ни, че не се погрижихме за тебе.“Близките на Ренета Томова, родилката, която почина след раждане в сливенската болница, не могат да п…Aug 20 2018skafeto.com

Акушер-гинеколозите бяха обвинявани за този случай, но се оказа, че те нямат вина, каза още д-р Борисов. Борисов се възмути от използването на думите „скачане по корема“ във връзка със смъртта на родилката Ренета в Сливен преди няколко дни. „Как си представяте вие скачане по корема – обяснете ми как става това на стол метър и половина? Трябва лекарят да е скачал с двата си крака“, попита лекарят на висок тон. Водещата цитира разкази на родилки, в които се говори за силен натиск върху корема. „Силно притискане е друго нещо! Вие го вменявате това на хората, които ви гледат в момента“, ядоса се Борисов. „Това са неверни твърдения. Кристелер може да е имало, може да е бил по-силен, но за скачане по корема категорично отричам“, обясни той относно използването на остарелия „метод Кристелер“ за израждане на бебета. Докато Гавазова обясняваше, че Световната здравна организация препоръчва този метод да не се използва, лекарят повтори пет пъти: „Този метод не е забранен“. „Има травматизъм, но може и да няма. Всеки случай е различен“, посочи той. „И форцепсът не е забранен. Много ви моля, журналистите, да внимавате какво пишете“, ядоса се Борисов.Нов ужас в болницата в Сливен: Карат родилка да носи тава с кюфтета и катери стълби, бебето умряло пак след намеса на д-р ПашеваИзплува втори скандален случай от болницата в Сливен, умело прикрит от ръководството на лечебното за…Aug 21 2018skafeto.com

loading...