На официалната уебстраница на Белия дом на 27 август се появи петиция, събираща подписи в подкрепа на САЩ да закупи Тайван. В отговор на петицията Министерството на външните работи на Тайван днес заяви, че страната „не е за продажба“.

Преди две седмици американският президент Доналд Тръмп съвсем сериозно изрази желанието си САЩ да закупи Гренландия от Дания. На 18 август обаче датският премиер Мете Фредериксен нарече идеята „абсурдна дискусия“. Този отговор накара Тръмп да обяви на 20 август, че ако въпросът с Гренландия не стои на дневен ред, ще отмени посещението си в Дания през септември.

Седмица по-късно, лице, идентифициран само като „С. С.“, публикува петиция със заглавие „Купете Тайван“ на уебсайта за петиции към Белия дом. В петицията авторът посочва Тайван като „непотопяемия самолетоносач“ и неразделна част от стратегията на САЩ в Азиатско-тихоокеански регион.

Визирайки за постоянните заплахи от комунистическия Китай да нахлуе в Тайван, петицията описва острова като „първа линия в битката на свободния свят срещу тиранията и потисничеството“, тъй като се бори да се измъкне от „авторитарен режим, склонен към анексирането му“. Петицията посочва, че Тайван споделя с американците ценностите на „демокрация, свобода, човешки права и върховенство на закона“.

Тайван представи собствен автономен електрически минибус (ВИДЕО)Тайван показа вчера собствен автономен електрически минибус в столицата си Тайпе. С това действие пр…Aug 27 2019skafeto.com

Вносителят на петицията твърди, че закупуването на Тайван ще укрепи сигурността и интересите на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион и „ще защити тайванците от комунизма.“
Петицията приключва с думите „Вместо Гренландия, закупете Тайван, за да създадете win-win ситуация“.

Петицията поставя много въпросителни около сделката. Например, от кого точно САЩ ще купува Тайван. Засега петицията събра скромните 575 подписа, което значи, че са му нужни още 99 425 подписа до 26 септември, за да се приеме за обсъждане от Белия дом.

На редовно насрочена пресконференция днес, говорителят на Министерството на външните работи на Тайван Джианан Оу, заяви, че Индо-тихоокеанската стратегия на Тайван играе незаменима роля за насърчаване на регионалната свобода, откритост, стабилност и просперитет. Завърши с това, че „Тайван не се продава“.

Осемгодишно момче изкачи връх, за да спази обещание към починалата си майка„Мамо, идвам. Вече съм по-близо до теб в рая. Как си?“, каза осемгодишно момче след като изкачи най-…Aug 26 2019skafeto.com

Оу каза, че Тайван е суверенна, независима държава със собствено правителство, въоръжени сили и съществени дипломатически връзки с повече от 100 държави и 17 дипломатически съюзници, „които не могат да бъдат закупени от никоя държава“.

Говорителят посочи, че при малко над 500 подписа петицията има да измине още много дълъг път, преди да достигне прага от 100 000, за да получи отговор от Белия дом. Независимо от това, Оу каза, че МВнР на Тайван ще следи отблизо ситуацията и последващите развития.

Ядрените ракети на САЩ ще се управляват от суперкомпютър за $600 млн.През 2000 г. Конгресът на САЩ създаде Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA), която д…Aug 15 2019skafeto.com

loading...