Топ климатологът проф. Георги Рачев с чудесни новини
Георги Рачев

Малко хлад, малко дъжд и истинска пролет – такава пъстра палитра ще ни предложи времето през настъпващите празнични дни. По станала вече традиция, мнозина ще се отправят на път за дългия възкресен уикенд следващата седмица – едни по родните си места, други ще пътуват до различни курорти, а някои ще предпочетат чужбина за своята четиридневна почивка. И понеже всички сме зависими от времето и неговите капризи, агенция ПИК потърси за прогноза в аванс топ климатолога проф. Георги Рачев. С него разговаря Ивайло Атанасов:

– Проф. Рачев, какво време ще ни донесат празниците?
– Хубавата, радостната вест, която сигурно много читатели очакват – започва затопляне, което макар и бавничко, ще се осъществи от сряда, идната сряда. По предварителни прогнози трябваше да бъде от неделя, но във вторник се задава едно слабо захлаждане на фона на Цветница, която очакваме да бъде доста слънчева и без валежи. Символични ще бъдат и само в планинските райони, евентуално ако нещо да прекапе.

В Западна България ще бъде доста слънчево, а в източна точно на Цветница, ще остане по-хладно и с повече облаци. От една страна това е един поток от североизток и от друга е все още студеното море, което сериозно охлажда бреговата ивица. На Лазаровден ще имаме повече облаци, а на Цветница – повече слънце и сравнително топло време за сезона.

– След това ни очаква Страстната седмица. Тя ще ни изненада ли с хубаво или пък с не толкова хубаво време?
– Страстната седмица ще започне с едно по-съществено захлаждане във вторник. Тогава вероятността за валежи е много голяма и то почти над цялата страна. От сряда, към Великден, ни очаква едно сериозно затопляне, а към четвъртък и петък навсякъде в равнинната част на страната, температурите ще надминат 20 градуса. Дори за събота и точно за Великден, дори и до 23-24 градуса. Минималните температури сутринта ще бъдат твърдо между 9 и 12 градуса.

– Значи за убавия празник Великден най-накрая ще дойде и април с хубавото време.
– Тъй като до Великден има още седмица време, а април месец е кошмарът на синоптиците, защото най-трудно се предвижда времето през април и през май, тъй като е изключително динамично, най-трудна е прогнозата през пролетта. Все пак, поне за сега, се очертава Великден, от визията, която имаме към момента, температурите вечерта да бъдат някъде на места между 13 и 16 градуса. Все пак зависи къде се намират градът или църквата, които ще посетим. Важното е, че няма да вали. С много голяма вероятност може да се каже, че няма да вали.

Последните два дни от Великден, по прогнози, ще бъдат с високи температури – над 20 градуса, със слънчево време и в следобедните часове, особено в понеделник, когато ще бъде голямото завръщане от голямата почивка, има много голяма вероятност за следобедни валежи, но те ще бъдат сравнително краткотрайни.

Още Новини

– И все пак – с какво време ще си отиде април?
– Затоплянето, което се очаква от средата на следващата, Страстната седмица, ще покрие в голяма степен това изоставане в температурно отношение на април месец. Засега прогнозата е април да си отиде с нормални температури и нормални валежи. На някои места валежната норма е изпълнена дори един път и половина, което след сухите февруари и март е изключително благоприятно за агробизнеса, тъй като даде възможност на културните растения да поемат глътка не въздух, а по-скоро глътка вода и да наваксат това изоставане, което беше доста сериозно.

– Казахте, че месец май също е труден за прогнозиране, но пък е най-любимият пролетен месец. Той с какво време ще дойде?
– Очертава се месец май да бъде с нормални температури, които за равнинната част – уточнявам, че став въпрос за средномесечните температури, които са между 15 и 18 градуса. Валежите ще бъдат около нормата и малко по-малко от нормата, която пак за равнинната част, където е съсредоточено практически 80% от населението на България, те ще бъдат между 60 и 80 мм.

Чакаме един хубав май месец, който по всяка вероятност, поне по средносрочните прогнози, ще започне с хубаво време. Под хубаво време разбирам слънчево през деня и в следобедните часове с гръмотевични бури, а някъде ще паднат и валежи.


loading...