троянска керамика

Автор на научният труд за страхотната троянска керамика е българинът Иван Д. Добрев, който е доцент в катедрата по изкуство и дизайн във Висшия институт по изкуства в Хаселт

Миналата седмица, на 31 юли от 17,30 ч.,  в Музея на занаятите в Троян бе представен първият международен докторат по троянска керамика и изящни изкуства, съобщават от институцията в града.

Научният труд е на д-р Иван Д. Добрев от университета в Хаселт, Белгия. В изследователския фокус на автора стоят обновяването на Троянската керамична школа и съвременният творчески подход при нея, представляващ синтез на традицията (ноу-хау, майсторство, метод) с концептуалното творчество и водещ до създаване на предмет на изкуството.

Иван Д. Добрев е роден през 1969 г. в София. През 1996 г. завършва скулптура в Академията по изящни изкуства в Маастрихт, Холандия. В Маастрихт прави и следдипломна квалификация и става лауреат на Академия „Ян Ван Айк“. От 2009 г. е доцент в катедрата по изкуство и дизайн във Висшия институт по изкуства в Хаселт.

През 2018 година Иван Д. Добрев защитава научен труд на тема: „Съзерцанието на Троянската керамика: Есета върху традиционната керамика и съвременната скулптура”. Освен преподавателска и изследователска дейност работи по различни арт проекти в сътрудничество с творчески екипи. Има международен опит в работата с музеи, галерии и агенции за изкуство.

Светилото в медицината проф. Цветомир Луканов: От ученик в Троян до главен лекар в ХайделбергТой е българинът, който оперира детските сърца в Германия, но въпреки това казва, че много се гордее…Jul 2 2018skafeto.com

loading...