Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие откри археологът проф. Константин Тотев на крепостта „Трапезица“ във Велико Търново. Реликвата е изцяло запазена и е намерена в хоросанова камера зад олтарния стълб в новооткритата църква №23, съобщава вестник „24 часа“. Находката е с тегло 75 г и се отличава с ювелирна изработка. Това е единственият кръст енколпион от чисто злато, намиран досега не само у нас, но и в света, твърдят археолозите.
„Основната част от тези кръстове са изработени от бронз. На пръсти се броят екземплярите, изпълнени от сребро и злато, съхранявани в световните музеи. На този фон находката от Трапезица е от изключително значение, тъй като кръстът е златен и от тази група досега не е известен друг подобен екземпляр“, обясни проф. Тотев от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.
Уникален златен кръст с частица от Христовото разпятие откриха на Трапезица (СНИМКИ)
Уникален златен кръст с частица от Христовото разпятие откриха на Трапезица (СНИМКИ)Велика земя! Следите от ДНК на Исус Христос сочат към БългарияЯсно е, че науката и религията често се разминават и е необичайно явление хора от двете области да р…Apr 18 2017skafeto.com

Проф. Тотев разказа, че кръстовете енколпиони водят началото си от Мала Азия и изпълняват ролята на реликварии за съхраняване на парче от Честния и животворящ кръст. По-късно те намират широко разпространение във византийския свят. “Кулминацията в тяхната изработка обхваща периода IX-XI век, но тиражирането им продължава и през палеологовото и постпалеологово време. Кръстът от олтара на църква №23 се причислява към групата, известна с неофициалното название „руски кръстове енколпиони“, тъй като тези култови предмети, изработени в престижни ателиета във Византия, започват масово да се копират и разпространяват в Русия през XII-XIV век“, пос с гравирани три изображенияочи професорът.
Църквата беше открита в края на септември непосредствено до Западната крепостна стена. Тя е еднокорабна с размери 9/5 м.

Отличава се с уникалните си фрески. Проучвателите са сигурни, че са попаднали на два стенописни пласта – от XIII и XIV в. „Това е една богата галерия за иконографията, явно че първият живописен пласт е свързан с художниците от Търновската живописна школа“, обясни проучвателят. Сред хилядите фрагменти, които специалистите изключително прецизно вадят от земята, са запазени образи и части от сцени, каквито досега няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска крепост. При проучванията излизат и многобройни църковни дарове – друг процесиен и нагръден кръст. Открита е олтарната маса с гравирани три изображения на кръстове с надписи.
В некропола край храма пък са намерени множество монети, сред които и златна на Йоан Дука Ватаци.Загадката се разплита: Плащеницата от Торино наистина е пропита с кръвта на Исус Христос (СНИМКА)Една от големите загадки от миналото, предизвикваща ожесточени спорове в научните и религиозните сре…Jul 18 2017skafeto.com

loading...