Станимир Сираков
Проф. Хенкес и доц. Сираков малко след първата изтощителна операция

Страхотна операция бе осъществена в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Две интервенции на гигантски аневризми, извършени от германския  неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков, приключиха успешно, съобщават от столичното лечебно заведение. „В момента и двамата пациенти са будни и в добър тонус. Първият пациент, опериран сутринта в четвъртък, дори поиска да се храни, което е чудесен знак“, коментира сложните операции доц. Сираков.

54-годишен мъж е първият легнал на операционната маса. Той е бил с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд), която крие огромен риск от усложнения по време на операцията.

Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да загине по време на операцията се е изчислявал на около 30%. Ако не бяха предприети действия обаче, вероятността болният да умре до края на годината е била над 60%.

За да го спасят, проф. Хенкес и доц. Сираков поставиха 11 стента в центъра на аневризмата, като по този начин изградиха нов съд. Интервенцията е нещо, което рядко може да се наблюдава – не само в България, но и в световната практика, и бе предавана на живо в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Десетки специалисти от различни болници в България проследиха какво правят проф. Хенкес, който е един от тримата най-добри неврорентгенолози в света, и доц. Сираков, който ръководи Референтният център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Вторият случай също беше силно комплициран, макар и не толкова рисков. Пациентката беше 61-годишна жена, която вече веднъж е била третирана от екипа на доц. Станимир Сираков, тъй като аневризмата й е била пред спукване.

Двамата пациенти са настанени в реанимацията на болницата, където ще бъдат под 24-часово наблюдение в следващите няколко дни.

Около месец е критичният период за първия пациент. А иначе самото възстановяване трае между 3 и 6 месеца. В този период, във всеки момент състоянието на пациентите може да се влоши. Затова, дори да нямат конкретни оплаквания, на пациентите се правят контролни прегледи на третия и на шестия месец. Чак половин година след интервенцията може да се каже със сигурност, че опасността е преминала.

Проф. Ханкес беше в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Идването му у нас спести на НЗОК над 300 000 лева, които иначе трябваше да бъдат дадени за лечение в чужбина, при това само на единия пациент.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 142 пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 г. до сега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Припомняме, че от аневризма в мозъка преди близо 3 години почина популярния тв водещ Димитър Цонев.
Явор Милушев след операцията: Светът ми беше изчезнал, но стана чудоВ последно време популярният актьор Явор Милушев по-рядко попада в светлините на прожекторите. Съпру…Apr 11 2019skafeto.com

loading...