дядо Добри паметник

Ученици от Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино ваят първия паметник на обявения приживе за светец дядо Добри, съобщава сайта uspelite.bg. Кампанията за набиране на средства за изграждането на неговия монумент продължава, а работата по създаването на паметника все повече напредва и вече е приключен и вторият етап от нея.

Първият етап бе изработването на глинен вариант, който да покаже как точно ще изглежда завършеният паметник. Сега гимназистите и техният учител, скулпторът Красимир Митов, се похвалиха, че е готов и вариантът от гипс, висок 1,70 м. Последната част ще бъде изработването на скулптурата от бял камък като за целта вероятно ще бъде използван варовик. Учениците са изключително горди от факта, че са избрани да участват в изработката на творбата и нямат търпение да започнат работа, когато бъде доставен материалът.

Дядо Добри (дошъл на този свят явно съвсем неслучайно с рожденото име Добре Добрев) излъчваше такава кротост и благост, че докосна сърцата на мнозина от нас. Неслучайно за него се говори като за „светеца от Байлово”. Преживял две световни войни, смени на политически режими и житейски превратности, той бе обърнал гръб на суетата, на материалната надпревара и показността. Избрал бе да изживее живота си скромно в служба на Бога и се бе посветил на събирането на милостиня за съграждането и възстановяването на десетки църкви и манастири в страната.

Документален филм за дарителя–столетник Дядо Добри, който претендира за наградата „Оскар“ (ВИДЕО)Вглеждайте се в този, който стои с чашка в ръка, очаквайки „милостиня“ – това можеби не е поредния п…Nov 3 2016skafeto.com

Не търсеше публичност и предпочиташе да стои в сянка. Живееше само с най-необходимото и всеки ден търпеливо и неотклонно изминаваше пътя до София пеша или с автобус, за да събира пари от миряните пред вратите на Св.Александър Невски или на Св.Седмочисленици. Събраното даряваше до последната стотинка и с времето се бе превърнал в един от най-големите частни дарители на Църквата.

Ученици ваят първи паметник на светеца дядо Добри

Приведената му фигура в притвора на храма и благият му поглед рядко оставяха някого безразличен, а животът му и делото, което вършеше неуморно, му спечелиха почитта и преклонението на мнозина. Достолепният старец бе считан приживе, а и сега, година след смъртта му, за един от най-въздействащите примери за нравственост и духовност в днешното ни общество. Както той често казваше „Човек се запомня с добрите си дела”.

Готовият паметник на дядо Добри ще бъде наистина един „паметник на Доброто”, който да ни напомня, че нравствената чистота и моралът са не само необходими, но и възможни в днешния ни свят.
Новият дядо Добри живее в Родопите! Анастас Иванов продал 5 коли и апартамент, за да реставрира църквиСамо преди 3 седмици живият светец дядо Добри от Байлово навърши 103 години. Всички знаем за голямот…Aug 11 2017skafeto.com

loading...