учени микрогравитацията

Обичате ли да почивате в леглото? Тогава германските учени, занимаващи се с изследване на космоса имат работа за теб, включваща тестване на ефектите на микрогравитацията върху човешкото тяло, съобщава Дойче Веле.

Германските космически учени предлагат на доброволците по 16,500 евро, за да лежат в легло за 60 дни и да тестват страничните ефекти на безтегловността върху своя организъм.

Дългосрочното проучване е насочено към разбиране на влиянието на микрогравитацията върху астронавтите по време на продължително космическо пътуване до Луната и Марс и включва 12 мъже и 12 жени, които остават в легнало положение за срок от два месеца в Германския аерокосмически център (DLR) в Кьолн.

„Космически полет с екипаж ще продължи да бъде важен в бъдеще, дотолкова, че сега да проведем този експерименти с микрогравитация, но трябва да направим полета възможно най-безопасен за астронавтите“, казва Хансйорг Дитус, член на управителния съвет на центъра за космически изследвания и технологии.

Продължителните периоди от време в безтегловна среда причиняват атрофия на костите и мускулите, намаляват сърдечно-съдовата функция и принуждават телесните течности да се придвижват към горната част на тялото. Той може също да доведе до слабост, замаяност, главоболие, подпухнали лица, морска болест, нарушения на работата на вътрешното ухо, нарушена имунна система и болки в гърба.


loading...