https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Марианската падина е най-дълбоката известна засега океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора.
Намира се на 11°21′ сев. ш. и 142°12′ изт. д. в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно от Северните Мариански острови. Марианската падина е дълбока 11 100 м и дълга 2550 км. Марианската падина е границата, на която се засичат две тектонски плочи – Тихоокеанската влиза под Филипинската.Учени преобърнаха медицината: 7 ползи от пиенето на алкохолПоследното откритие на американски учени може сериозно да преобърне представите на медицината за еди…Apr 15 2019skafeto.com

Експедицията Five Deeps под ръководството на Виктор Весково, 53-годишен изследовател и инвеститор, достигна дъното на депресията и направи неочаквани открития.
Подводницата Весково DSV Limiting Factor е достигнала дълбочина от 10 928 метра. Миналия понеделник експедицията Five Deeps обяви своя успех – очевидно нов световен рекорд за дълбоководно гмуркане в Марианската падина. Старият рекорд от 10 912 метра е поставен през 1960 г. от океанографите Дон Уолш и Жак Пикар на батискафа „Триест“.

Бившият световен рекордьор Уолш също беше на борда на подводния кораб. Според него това е впечатляваща екипна работа.
Експедицията се проведе в южната част на Марианската падина, в така наречената пропаст на Чалинджър.
Екипът на Весково пет пъти се спускал на дъното на депресията. Според учените на дълбочина от осем километра те забелязали розови охлюви, както и четири нови вида ракообразни. Но най-удивителните открития бяха пластмасова торба и няколко опаковки от сладкиши.

Изследователите казват, че учените ще тестват откритите същества, за да определят какъв процент микропластици се съдържат в техните организми. Членовете на експедицията отбелязаха със съжаление, че влиянието на човечеството върху екологията става видимо дори в най-отдалечените кътчета на планетата.
Лидерът на експедицията Весково направи солово гмуркане – в най-дълбоката част на океана той прекара почти четири часа в проучване на дъното.

Предполага се, че той е поставил рекорд за най-дълбоко самостоятелно гмуркане до рекордна дълбочина от 10,928 метра, което надвишава предишното с 16 метра.
След завършването на водолазната програма, Весково каза: „Тази подводница и нейният кораб-майка, заедно с целия талантлив екип, показаха безпрецедентно ниво на морската технология. Смятаме, че току-що открихме мощна врата към всяко място в океана, който все още не е проучено 90%.Учени разкриха най-голямата лъжа за къпанетоВремената, когато по нашите земи хората са си честитили банята, отдавна са отминали. Живеем в динами…May 10 2019skafeto.com


loading...