Христо Смоленов

Сфинксът е проектиран от древните българи! Това твърди изследователят доц. Христо Смоленов.

Нещо повече – пропорциите на митичното същество са открити по нашите земи цели две хилядолетия преди да бъде построена голямата статуя в Гиза.
„Именно тук, в свещените земи на нашата България, се е формирала най-древната мяра за дължина, която в Египет вече е придобила характер на свещена мярка. Това е така нареченият царски лакът. Стандарт, който е бил вложен в построяването на пирамидите, както и във форматирането на сфинкса. По официалната теория, наречена „Египтология“, това е станало някъде около 2500 г. пр.н.е. 2 хилядолетия след Варненския некропол, където ние намерихме сведения за тази мяра“, разказва Смоленов, цитиран от „България днес“.Наши археолози останаха без думи от тази находка: В Черно море откриха уникален непокътнат кораб (ВИДЕО)Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бя…Oct 23 2018skafeto.com

Той е категоричен, че при строежа на сфинкса в Гиза е използвана мярката и пропорциите, познати и заимствани от Варненската цивилизация.
Смоленов се отправя към градежите и на древните български столици Плиска и Велики Преслав. Там ученият с изненада открива, че те имат обща мярка за дължина. Стандартът й е равен на 52 см – колкото е царският лакът. Това, което прави хан Омуртаг в Плиска, се повтаря от Симеон Велики във Велики Преслав близо столетие по-късно. Откритието привлича интереса на изследователя и той започва да се рови по-надълбоко. Така стига до древни текстове в египетски пещери, описани в Книга на мъртвите, в които е записано, че свещената мяра е донесена в страната им от божествен народ, дошъл далече от север.

„Има много сериозни аргументи, че този народ е тръгнал от нашите свещени земи. Може да се окаже, че нашият ген произлиза от много по-древни и много по-цивилизовани човешки общности, отколкото сме смятали досега“, допълва Смоленов.
Той открива, че височината на Великата пирамида е равна на 2 дължини на сфинкса. Ръбът й е равен на 3 дължини, което пък прави точно 423 царски лакътя. Според Смоленов в това няма нищо случайно. Числото 423 всъщност е ключът към вековната загадка на сфинкса! 4 в първа позиция (сутрин), 2 във втора позиция (по пладне) и 3 в трета позиция (вечер). И то именно в тази последователност.
Аргументи за това, че сфинксът е бил познат на древните българи много преди на египтяните, се намират и в в музея на неолитните жилища в Стара Загора. Там има наш, български сфинкс. Той е много по-малък, но също като египетския е с човешка глава и тяло на звяр.Археолозите откриха най-стария брачен договор: След раждането на син, мъжът се задължава да освободи майкатаАрхеолози са открили по време на разкопки край труския град Кайсери един от най-старите брачни догов…Nov 12 2017skafeto.com

loading...