Петранка Стоева, която трябваше да напусне САЩ на 2 февруари, след като имиграционните служби са й изпратили депортационно писмо, може да остане тук още година, съобщава BG VOICE. Случаят на Стоева грабна общественото внимание, тъй като адвокатът й Кейт Чалтайн пусна петиция за събиране на подписи в нейна защита миналата година. Петицията беше разпространена в Интернет и социалните мрежи и е активна и в момента с малки промени в текста. Към събраните до момента 4,771 подписи се събират още, тъй като отсрочката на Петранка не означава, че тя може да остане в Щатите за постоянно. В първоначалната петицията се посочваше, че българката няма криминално минало, редовно е плащала данъците си без да закъснява и че с работата си на медицинска сестра е станала крайно необходима на хората в Ню Йорк. Стоева работи в травмацентъра „Белвю“ (Bellevue Trauma Center) – болница, която е специализирана да се грижи за държавни глави, пострадали в Ню Йорк, включително и президента на САЩ, както и за полицаи и туристи.Разтърсваща изповед на една българска вдовица, майка на три деца, решила да дири късмет в чужбина: Работим по осемнайсет часа на ден за 600 евро, но се примирявамеАнелия Цинцарска е вдовица и майка на три деца. Далеч от семейството се чувства сама, но се бори, за…Mar 18 2018skafeto.com

Петицията на адвокат Чалтайн имаше за цел имиграционтият съдия да даде временен престой на медицинската сестра, в който тя да успее да узакони пребиваването си в САЩ, тъй като работодателите й са я спонсорирали. Заедно с петицията на адвокатката на Петранка колегите й от болницата също стартираха своя петиция. „Депортацията на толкова опитна и грижеща се медицинска сестра ще е съществена загуба за нашия зле обслужен здравен сектор и незабавна заплаха за здравето на пациентите“, написаха те. Доказателство за значимостта на работата на Петранка са например дългите часове на грижи за пациенти пострадали от урагана „Санди“. Петранка идва в Щатите на 23 годени. Пристига тук с туристическа виза. Кандидатствала е за убежище, но молбата й е отхвърлена и тя решава да остане тук без документи.

„Никога не съм искала да бъда нелегално тук, винаги съм искала да имам социален номер и всичко останало, винаги съм плащала данъци“, казва сънародничката ни пред телевизионния канал NY1. Тя има дъщеря, американски гражданин, която скоро се е дипломирала от гимназията и в момента също учи за медицинска сестра. Петранка отглежда дъщеря си сама и е успяла да завърши училище за медицински сестри. Започва работа в спешното отделение на болницата „Белвю“ преди осем години. Тогава имиграционните са й дали разрешение да остане тук при условие, че се регистрира всяка година. С идването на администрацията на президента Тръмп обаче, имиграционните отказват да продължат престоя й с така наречения Order of Supervision, решават, че тя няма право да остане тук и трябва да напусне до 2 февруари.

Въпреки че работодателите на българката я ценят много, те е трябвало да я уволнят през февруари заради висящата депортация. Сега със временното разрешаване на случая, те са върнали Петранка на работа и продължават да настояват с молбата си до имиграционните тя да получи зелена карта. Медицинските сестри традиционно получават Н1-В работна виза, която след 6 години може да доведе до зелена карта със спонсориране от работодателя. Според канал NY1 Петранка получава сегашната удължение на престоя си от една година и след намесата на конгресмен Питър Кинг от Ню Йорк, представляващ втори избирателен окръг. В петицията в нейна полза в момента се настоява временният й престой да бъде удължен. Изглежда, че документът ще бъде изпратен чак до директора на имиграционните служби в Ню Йорк.
Източник blitz.bgБратя българи, спрете се: Не тропайте ръченица в чужбина – ще ви забележат, че сте едни комплексирани тъпаци*Пост във Фейсбук предизвика истинска полемика по въпроса трябва ли българите в чужбина да показват п…May 17 2018skafeto.com

loading...