Черна вест потопи в скръб научните среди в България. Починал е един от най-известните ни философи и мислители – професор Димитър Зашев. Новината е още по-ужасяваща, защото по предварителна информация смъртта е настъпила като следствие от побой, който му е бил нанесен в Борисовата градина в София.
На 69-годишна възраст е починал философът проф. Димитър Зашев, превел на български език „Битие и време“ на Мартин Хайдегер и „Хаос и форми“ на Дьорд Лукач.
Новината беше съобщена от преподавателя в СУ Филип Петров, като според информацията – причина за смъртта на проф. Зашев са травми от побой в Борисовата градина, без подробности за инцидента, предаде www.webcafe.bg.
Черна вест. След побой в Борисовата градина издъхна един от най-големите ни философи. Последен поклонСкръбна вест: България загуби само за дни още един от най-големите си и обичани актьори. Последен поклонСамо два дни след кончината на актрисата Мариана Аламанчева, артистичните среди в България отново по…Jan 17 2018skafeto.com

„Освен многобройните си трудове, които няма как да изброявам, защото и не познавам в детайли, това с което ще бъде запомнен завинаги е превода на Мартин Хайдегер „Битие и време“ на български език.

Който е чел нещо от Хайдегер ще знае, че това не е някаква обикновена техническа задача на човек, който познава езика – това е епичен труд сам по себе си. Мир на праха му“, пише Филип Петров.
Димитър Зашев е роден на 31 юли 1948 година в София, завършва Философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и защитава докторска теза по История на философията в Лайпцигския университет. Преподавател е в катедра „Културология“ на СУ, както и в Националната художествена академия по История на естетиката. Автор е на десетки публикации, две философски книги и две стихосбирки.
Екипът на skafeto.com изразява дълбоките си съболезнования на семейството и близките на проф. Димитър Зашев. Поклон пред светлата му памет!Бате Николай смазан от мъка след смъртта на Аламанчева: Защо се предаде, мила Мариана? Осиротях, няма я сестра миИзвестният актьор Николай Николаев, известен на поколения българи като Бате Николай, понесе поредния…Jan 16 2018skafeto.com

loading...