сблъсък със Земята

Това е сценарий, направен като за холивудски блокбъстър, астероид се насочва към Земята и е готов да унищожи човешкото население. За да отбележи астероидния ден, НАСА публикува информация за четири космически обекта с моментен курс за сблъсък със Земята. Обединените нации се опасяват, че възможността за разбиване на астероид в гъсто населен район не се приема достатъчно сериозно, така че от международната институция определиха 30 юни като Международен ден на астероидите, целящ да повиши осведомеността за потенциално катастрофалното явление.

Датата е избрана, защото най-голямото въздействие на астероидите в историята се е случило в Тунгуската област в Русия, на тази дата през 1908 г., когато в земята се разбива огромен астероид и унищожава стотици акра гори.

За да отбележат това събитие, тук са четири астероида, които биха могли да се блъснат в Земята ако техния курс не се промени в последствие.

1979 XB

Четири астероида на курса за сблъсък със Земята
© European Space Agency

Със своя 900-метров диаметър, ако тази огромна скала удари нашата планета, последиците ще бъдат опустошителни. Понастоящем тя преминава през Слънчевата система с почти 70 000 км/ч и се приближава с почти 30 км до Земята всяка секунда.

Европейската космическа агенция (ЕКА) я постави на второ място в своя „списък на рисковете“ за астероиди преминаващи в близост до Земята. Орбитата на тази обект е ненадеждна, но се предвижда да има риск за удар със Земята по средата на този век.

Експерти предупреждават, че 1979 XB може внезапно да дойде много по-близо до Земята, като се има предвид само малка промяна в орбитата си. Следващият му предсказан ход около Земята ще бъде през 2024 година.

НАСА: На 10 юни ще виждаме луните на Юпитер само с бинокълНай-голямата планета в Слънчевата система Юпитер ще се вижда без телескоп през целия юни, съобщават …Jun 9 2019skafeto.com

Апофис
Приблизително с размерите на четири футболни игрища, Апофис е в много близка орбита към Земята. Понастоящем е на повече от 200 милиона километра, но на всеки 30 секунди е с половин километър е по-близо.

Четири астероида на курса за сблъсък със Земята
© NASA

Той редовно преминава около Земята по орбитата си, но най-новите радарни и оптични данни показват, че ще се намира в непосредствена близост до нашата планета на разстояние само 30 000 км през 2029 г. Това е по-малко от една десета от разстоянието до Луната.

Ако Апофис се удари в Земята, въздействието се изчислява, че е подобно на около 15 000 ядрени бомби, които се взривяват по едно и също време.

2010 RF12

Този астероид притежава честта да влезе както в Sentry List (система за наблюдение на въздействието върху Земята), така и списъка на рисковете от въздействието на Европейската космическа агенция. Понастоящем той е на около 215 милиона километра от Земята и пътува със скорост 117,935 км/ч.

Четири астероида на курса за сблъсък със Земята
© NASA

Опасността от този астероид не се очаква да настъпи до края на века, когато се изчислява, че ще премине на разстояние 40 пъти по-близо от Луната. За щастие тежи, сравнително малко, 500 тона и е с диаметър около седем метра. Предполага се, че въздействието ще бъде малко по-малко от метеора, който удари руския град Челябинск през 2013 г., който повреди хиляди сгради и рани стотици хора.

2010 RF12 ще премине до Земята на 13 август 2022 г., когато астрономи от целия свят ще го следят със своите телескопи.

2000 SG344

Четири астероида на курса за сблъсък със Земята
A NASA image of 2000 SG344. © Wikipedia

2000 SG344 е част от група наречена Атенски астероиди, които имат орбити, които са много тясно свързани с Земята. Предвижда се да има шанс за удар през следващите три или четири десетилетия. С диаметър само 50 метра, той е сравнително малък, но все още е два пъти по-голям от Челябинския метеор, който е причинил толкова много щети преди шест години.

Понастоящем пътува през пространството с повече от 112 000 км/ч и се приближава с 1.3 км по-близо до Земята с всяка секунда. Интересното е, че той пътува около Слънцето почти за същия момент като Земята, 353 дни спрямо 365 дни на Земята. Това дава на астрономите редовни шансове да наблюдават астероида и да оценят риска, който той представлява.

Разбира се, голяма част от риска от опасни космически обекти е, че не можем да ги открием и някои от най-опасните са ни изненадвали гледайки назад в историята. Когато Челябинският метеор влезе в земната атмосфера незабелязано, неговата експлозия освободи до 30 пъти повече енергия от атомните бомби, които САЩ пуснаха върху Япония през 1945 година.

Съвсем наскоро (миналия декември) друг астероид се е разпаднал над Берингово море, който е 10 пъти по-мощен от бомбите, изпуснати върху Хирошима и Нагасаки. Надяваме се, че Международният ден на астероидите ще подтикне властите по целия свят да подобрят начина, по който се откриват потенциални космически заплахи.

НАСА с фантастична новина: Наш астронавт е ключът към вечната младостТочно преди година от НАСА обявиха сензационна новина. Тя бе свързана с един от астронавтите. Според…Feb 22 2019skafeto.com


loading...