Времето ще се задържи ветровито. Ще духа умерен, временно – до силен, вятър от запад-северозапад. На места, главно в източната половина от страната, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици.
Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, за София – около 24 градуса.
По Черноморието облачността ще е значителна и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Максималните температури ще са 26-28 градуса. Температурата на морската вода е около 26 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. В планините облачността ще е променлива и на места ще превали и прегърми. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16 градуса, на 2000 метра – около 10 градуса, информира БТА, цитирайки НИМХ към БАН.

Изминалият половин юли в голяма степен съвестно продължава щафетата на предшественика си юни.
Към момента средната температура за изминалия период от месеца, средно за страната е 6-7 десети от градуса над обичайната.
Месечната сума на валежите за първата половина е 110 на сто от месечната норма, т.е за половин месец е паднала над цялата месечна норма и по този показател месецът отива отново към доста наднормени валежи, особено на фона на очакваните локални силни извалявания в рамките на следващите няколко дни.
За валежите нещата са ясни, а ако температурите се сторят някому ниски, възможните причини са две.
Едната е, че живее на Мусала или поне на достатъчно високо място, където принципно не става топло – или изобщо, или това се случва съвсем рядко.

Втората е малко по-обективна. Средномесечните температури се изчисляват на база средноденонощните. Ако има някакви облаци, денем максимумите са по-ниски, но това се компенсира с излишък от по-слабото нощно изстиване. На човек не му прави впечатление по-слабият от обичайния хлад сутрин, защото или му е комфортни или още спи. Същевременно, липсата на „нормалните“ 35 градуса и 31-33, вместо тях се забелязват денем. Друг е въпросът, че 35 не са „нормални“, а ниско в дясната част на камбанката на разпределението на броя дни с подобни максимуми (казано по друг начин – случва се рядко или доста рядко, но за сметка на това се помни).
Макар юли да не е приключил, ясно е, че няма да бъде много над норма.
Източник novini.bg и dir.bg


loading...