ресор образование

Ще получи ли окончателно България ресор Образование в новата Европейска комисия? Това ще стане официално ясно днес. Вчера беше одобрен съставът на ЕК, както и българската номинация – Мария Габриел. Очаква се страната ни да получи ресор Образование.

Окончателното разпределение ще бъде обявено от новоизбрания председател на комисията Урсула фон дер Лайен.

Вчера от Брюксел разпространиха списъка с 27-те eврокомисари, които ще са част от новия състав на институцията. В него липсва еврокомисар от Великобритания, тъй като ЕК работи с презумпцията, че Обединеното кралство се оттегля от ЕС на 31 октомври.

Спазено е обещанието за паритет на половете, като жените в списъка са 13, а мъжете – 14. 8 от тях са комисари от предишния състав. Освен българският представител Мария Габриел, на този пост остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович.

Сред новите лица са досегашният завеждащ пресслужбата на ЕК Маргаритис Схинас като представител на Гърция, Силви Гулар от Франция, Дидие Рейндерс от Белгия, Паоло Джентилони от Италия. Както вече е известно, върховен представител по външната политика и сигурността ще бъде испанецът Жозеп Борел, а председател на Европейския съвет – белгиецът Шарл Мишел.

След като стане ясно разпределението на ресорите, Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, включително за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и, ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата Европейска комисия.

loading...