Явор Милушев

В последно време популярният актьор Явор Милушев по-рядко попада в светлините на прожекторите. Съпругът на голямата Цветана Манева в момента е на седмото небе от радост. Той се е подложил на хирургическа интервенция, която е променила в голяма степен ежедневието му.

Актьорът Явор Милушев се подложи на кохлеарна имплантация, която завърши с успех и той вече чува без проблем дори нежното чуруликане на птиците, съобщи „България днес“. „При мен светът беше изчезнал и аз трябваше да го възстановявам. Светът на звуците, на мислите, на говора“, за първи път призна Милушев. Не можел да свикне с глухотата за нищо на света, но в същото време си дал сметка колко е тежко на хората, родени с този недъг.
Най-известният Яворов в българското кино от доста време имал проблем със слуха. Започнал да го губи и това го карало да ограничи максимално общуването си с хора.Голямата Цветана Манева с важно откровение навръх Коледа: Трагедията ни смирява, защото поведението ни е разконцентрираноГолямата актриса Цветана Манева сподели навръх Коледа много важни неща за случващото се в момента в …Dec 27 2016skafeto.com

„Има хора, които от раждането си мечтаят да чуят как звучи майчиният глас, чуруликането на птиците, любимите си. Това е много тъжно. И сега съм много доволен, че се подложих на тази интервенция“, сподели 71-годишният актьор.
След като разбрал за съществуващата възможност, той си направил консултации. След това решил да постави кохлеарен имплант в ушите си и благодарение на него вече отново се чувства пълноценен.
Имплантът му дал нов стимул за живот, пък и много нови контакти с братя по съдба.

„Веднъж на опашката на касата касиерката се обърна към мен и ми каза да мина преди другите. Аз обаче казах, че ще изчакам. Тя пак ме подкани да мина. Изчаках в крайна сметка. И после си поговорихме. Явно и тя имала проблем със слуха. После ми каза – „Чувам как ми казват, че ме обичат“.
Операцията на Милушев, която отнема три часа, е толкова щадяща организма, че пациентът си тръгва още на същия ден от болницата. Направил я пионерът на кохлеарната трансплантация у нас – проф. Иван Ценев. През 1999 г. той извършва първата подобна интервенция за България. У нас хората със средна до пълна глухота са над 400 000 души, от които 40 000 деца. Двама от трима души на възраст над 65 години имат тежки слухови проблеми.

„Дълго време имахме сериозна съпротива от страна на Съюза на глухите в България, но по-скоро беше свързано с неща от финансов характер, свързани със самата процедура. 20 години по-късно мога да кажа, че България разполага с водещи специалисти и рехабилитационен апарат. Направи се много в тази посока и доказателство за успеха са многобройните пациенти, които в настоящия момент са интегрирани хора, които водят нормален начин на живот“, сподели за интервенцията проф. Иван Ценев.
„Бил съм много зле и физически – след един побой! Това се случи на 3 срещу 4 февруари 1997 г. Двама неизвестни ме биха в колата“, сподели ни актьорът.
Това е вторият път, когато той имал среща с „белите престилки“.

„Не обичам много да ходя по лекари, но българските медици мога само да хваля. Професионалисти до мозъка на костите си“, споделя Милушев и разказва случката.
„Около 22,30 часа бях на барикадите при студентите – първо на Ректората, после и на Орлов мост. Съпругата ми Цветана Манева приготви чай и една кошница с провизии, които занесох на протестиращите студенти. После към 24 часа си тръгнах по бул. „Евлоги Георгиев“. Като подминах „Гурко“, видях кола да кара зад мен. „След „Граф Игнатиев“ светнаха с фарове, колата отзад се долепи до мене. Направих им място, помислих, че може да е линейка или кола на протестиращите. Но тя продължи да кара плътно зад мене.

Кръстовището с „Фритьоф Нансен“ при НДК беше празно. Погледнах встрани да завия и преследващата ме кола с пълна газ ме засече отпред броня в броня. Излязоха двама яки мъже, отвориха вратата и засипаха лицето ми с юмруци. Сцепиха ми устната. После започна боят с крака. Видях грайфер на обувка да ме удря в лицето. Целиха ме само там. Всичко трая секунди.
„Завой надясно ще правиш, твойта мамица“, казаха, качиха се на мерцедеса и заминаха. А аз бях завил наляво…“

Актьорът е убеден, че биячите са го познали кой е. На улицата няма хора, които да му помогнат, и той сам стига до „Пирогов“.
„Нямах счупвания, но едното ми око и едната страна на лицето ми бяха не само силно насинени, но и подути. Не можех да си кажа името от болка. След това дълго се възстановявах. Не знам политически ли беше актът или с друг привкус… Но оставям на съвестта на биячите“, казва Явор Милушев, който днес е щастлив, че е добре и вече може да чува.Голямата актриса Цветана Манева отбелязва юбилейЕдна от легендите на българското кино, актриса ни проф. Цветана Манева отбелязва днес своя 75-годише…Jan 30 2019skafeto.com

loading...