Яна Маринова

Красивата актриса Яна Маринова дължи перфектната си фигура на дългогодишни занимания с лека атлетика и художествена гимнастика. Тя е завършила спортното училище на “Славия”, а след това висше икономическо образование в УНСС. Актьорските си умения шлифова в известната школа на Лий Страсбърг в Лос Анджелис, а след това в НБУ, където нейни преподаватели са Цветана Манева и Снежина Петрова. Признание за таланта си актрисата получава и в Русия, където печели наградата за най-добра женска роля на престижния кинофестивал “Bridge of Arts” за превъплъщението във филма “11-А”. Голяма популярност є носи участието в сериалите “Хотел България”, “Стъклен дом”, “Забранена любов”, “Фамилията” и “Връзки”, но също печели овации и на театралната сцена в постановките “Смях в залата”, “Глас”, “Престъпления на сърцето” и “Изборът на Марта”. Яна Маринова отговори на въпросите на вестник „Труд“.

– Яна, тази седмица завършват снимките на новия български филм с твое участие, на който си и продуцент – “Диви и щастливи”. Очакваш ли с него да повторите успеха на “Привличане”, който стана най-гледаният наш филм по кината за 2018-та година?
– Щастлива съм, че за първи път мечтата ни да пробием навън започва малко по малко да се осъществява, след като “Диви и щастливи” бе закупен за разпространение, още преди да бъде заснет – от големия френски дистрибутор “Free Dolphin Entertainment”, който разпространи и “Привличане” в Азия. Благодарение на снимките в най-красивите локации в община Варна продукцията отиде на пазара за филми в Кан и Лос Анджелис и там също ни харесаха. Обичам този проект, първо заради екипа ни – режисьора Мартин Макариев, Александър Сано, с който сме копродуценти на филма, Луиза Григорова-Макариев, Дария Симеонова и други любими актьори, които е рано да издавам, както и заради всички невероятни хора, с които работих. Сценарият е на Борислав Захариев (“Дървото на живота”, “Привличане”, “Под прикритие” и “Вила Роза”).

– Как ви хрумна идеята?
– Тя се роди на 8 март м. г. в столично заведение като единственото нещо, което поисках от Боби Захариев беше да е филм за две жени, който да е вдъхновяващ. Казах му, че съм мотивирана за цял живот от “Телма и Луиз” и искам да предам нататък тази емоция, защото жените в България трябва да се обичат повече и да се стремят към свобода и увереност в себе си. И че учейки се на смелост, ще заслужат качествените мъже, които не се “гънат” пред статуквото. Премиерата на “Диви и Щастливи” в София ще бъде на 29-ти ноември. С рекламния мениджър Биляна Еленкова подготвяме турне две седмици преди това и с актьорите ще представим филма във Варна, Велико Търново, Русе и други градове на страната. Медиен партньор ни е Нова ТВ, а “Лента” е официален кино-разпространител за България.

– Как се справихте с финансовата страна на нещата?
– Филмът ни е с международно участие и лични инвестиции и също така, благодарение на бизнес партньорите ни в България ние не взимаме един лев от данъкоплатеца- не крадем от него, а му даваме продукт с възможно най-високото качество и на най-достъпната цена, така че ако ни харесва, да дойде да ни гледа в кината. За тази продукция имаме безценната подкрепата на държавата в лицето на най-големите общини, които застанаха зад нас, предоставяйки локации и стратегически ресурс. Благодарим им от цялото си сърце за безрезервната помощ и вярваме, че ще успеем да се отплатим, защото в “Диви и Щастливи” ще покажем най-красивият облик от културно-исторически и природни забележителности на България. Много сме щастливи и, че едни от най-големите ни актьори се съгласиха да играят така наречените “пистолетни роли” във филма, защото им хареса идеята и искаха да са рамо до рамо с нас.

– Какво те прави “дива и щастлива” освен работата?
– Любовта ме кара да се чувствам “дива и щастлива”.

– Твоята героиня е загубила усещането за пълноценен живот. Ти имала ли си такива моменти?
– Честно казано съм имала много такива моменти, защото силните персонажи не само в книгите и филмите, но и в живота, се изграждат след падане. Тогава се изгражда сила и се утвърждава -да разбереш, че си поел в грешната посока и да имаш смелостта да кажеш – сгреших и да продължиш напред. Като се обърна назад от позицията на сегашния ми житейски опит, разбирам, че в определени моменти съм проспивала по 5-6 години от живота си. Например, като бях около 20-годишна и губех време да ходя по чалга клубове и да слушам една изкуствена музика, защото това не е истинска музика, като тази на сърбите, които като запеят и песента ти влиза чак до мозъка на костите. Друг такъв проспан за мен период е, когато работех като водеща на предаване в телевизия и тогава имах болно амбициозна шефка, на която позволявах да ми стъпва по главата и изпълнявах всичко докрай, само мир да има, но пък тя стана добър прототип за ролята на Койна Русева в “Привличане”.

– Известните хора често ставате обект на т. нар. хейтъри в социалните мрежи. От къде идва тази злоба към популярните лица у нас?
– Така е в цял свят, а не само в България. Ако си известен, плащаш цената, въпреки че често в жълтите медии ти изкривяват думите, а после ги препечатват и официалните. Всичко става лавинообразно и не можеш да се спасиш. Хубавото е, че вече имаме собствено пространство в социалните мрежи, където можеш да напишеш и публикуваш твоята позиция и навсякъде ще я видят. Нямам проблем, че някой ми говори зад гърба, но когато решава да се пробва да ми пише в профила, ще му се наложи да дойде и лично да ми хвърли ръкавицата. Наскоро един ми написа във Фейсбук: “Не спря да си развяваш…”, дори ме е срам да го цитирам точно. Аз не мога да не му отговоря открито и му написах: “Ти пък не спря да си пълниш търбуха”, защото снимката на профила му е на един с огромен търбух… Нарекох го “мишок” и “господин мишчица”, защото тези хора са страхливи и прикрити. Той не се изправя очи в очи с теб, за да получи шамар, защото го е страх да го направи – той иска да яде, да лежи и да пърди. Другият, който ме беше вбесил – по супер интригантски начин беше написал как ние в “Привличане” сме промотирали еднополовата любов на 24 май, защото филмът беше излъчен тогава.

– Какъв беше твоят отговор?
– Написах му: “Господин мишчица, явно вие нямате полова идентичност, защото всички във филма са влюбени в другия пол, а не в своя и въпросната целувка между двете момичета не беше любовна, а обратното, но интригантката, която манипулира приятелката си, за да вземе любимото момче, после си получи заслуженото. Освен това, ние не правим филм за 24 май, а за нещата, които се случват в живота и филмът беше излъчен на тази дата като подарък към всички фенове. Не можеш да манипулираш хората, да слагаш етикет, нямаш право и мога да те осъдя”. Да си призная ми харесва да нападам такива хора, но съм щастлива, че има и много верни фенове, които също го направиха на мармалад.

– Мислиш ли, че един такъв хейтър ще има смелостта да се срещне с теб очи в очи – в директен двубой?
– Нямам представа, но се надявам да го направи. Тогава за него има два изхода – да си тръгне жестоко засрамен, или да си остане тъпак и да му покажа какво значи рицарство, защото той явно не знае. В новия ни филм се засяга и темата за скапания мъж. В България имаме много готини мъже и герои, но имаме и примери за типичното лошо момче, на което не знаеш майка ли си му, или гадже. Това са всички глупаци, които не приемат желанията на жената до тях и искат тя да е само домакиня и да си стои вкъщи. Ние жените трябва да подкрепяме готините мъже, а не както някои казват: “Не мога да те обичам, защото си прекалено добър”. Нека обичаме добрите мъже и да ги обгрижваме, а на тези, които се правят на простаци и големите “разбирачи” на женската психика – да им подрежем крилцата.

– От кого си наследила този огнен темперамент и бунтарски дух?
– От рода ми, най-вече от майка ми, която ме учеше, че няма “не мога”. В нашият род Даскалови има много учители и този силен дух съм наследила по майчина линия, която независимо от болестта си ме научи, че фината материя води духа и спасява душата. Ние сме потомци на архитектон Алекси Рилец, един от архитектите на Рилския манастир, който е помагал в изграждането му след опожаряването.

– Скоро попадна в “Топ 3” на най-красивите родни актриси. Кога доби увереност, че си хубава жена и имаш влияние върху мъжете?
– Честно казано до 15-та си година бях като едно момченце и изведнъж на 16 се появих различна – спортистка, готина, нахакана, израснала по улиците, с външно самочувствие. Тогава имах усещането, че с юмруци мога да постигна всичко, но впоследствие разбрах, че една жена с интелигентност и чар може чудесно да допълни чисто мъжките си качества.

– А какъв е твоят “Топ 3” на най-привлекателните актьори?
– Матю Макконъхи, Даниел Дей-Люис и Александър Сано. Мога да кажа, че като гледах Сано в “Под прикритие” и си помислих, че такъв актьор е гордост за България, а освен това е адски отговорен човек и верен приятел.

– Все повече холивудски актриси признават, че са били обект на сексуални намеци и посегателства. У нас има ли го този проблем?
– Винаги и навсякъде го има, защото мъжът по природа е ловец, а жената обича да бъде ловувана. Въпросът е, до каква степен можеш да се справиш с това чрез чисто женските си качества. В Холивуд има много филми и затова масово се случва продуцентите да се възползват и начинаещите актриси да предлагат това, но една жена трябва да може да извоюва личното си пространство, ако иска да успява в мъжкия свят.

– Ти си вдъхновение за много жени. А теб самата, кои личности те вдъхновяват и мотивират най-силно?
– Ще ти дам един женски, актьорски отговор. Вдъхновяват ме жени, като Вирджиния Улф, в чиято роля бе Никол Кидман и самата Никол, както и Джесика Частейн, Мерил Стрийп, Шарлийз Терон…

– Напоследък сериалите стават все по-скъпи и качествени. Ти имаш ли си любим, който успява да те развълнува до сълзи?
– Много харесвам два сериала – “Игра на тронове” и “Милиарди”, в края на третия сезон на който имаше една сцена, на която аз направо крещях и квичах и си казах, че сценаристите му са велики. Иначе напоследък бая си поревах, но не на филм, а на един разказ на Чехов – “Къщата с полуетажа”.

– Успяваш ли да предадеш твоя силен дух на сина ти Никола?
– Щастлива съм, че успявам да му предам това, в което вярвам – да бъде честен със себе си, да нарича нещата с истинските им имена и да бъде осъзнат човек. Има много успешни хора, които не се чувстват щастливи, защото не осъзнават какво ги прави щастливи. Никола ми е споделял: “Ти си ми казвала, че понякога дори да постъпиш лошо, трябва да си наясно с това и да си готов да си платиш цената, а не да се заблуждаваш”. Радвам се, че съм го научила на това.

– Любима мисъл?
– “Отрова за мишки” – защото такъв е моят отговор към хейтърите. По принцип много харесвам полските мишки, но за съжаление те нямат нищо общо с подлите хора, които наричам “мишоци”.

loading...