Ясен Дараков нова

Поредният журналист, който вече не е част от екипа на NOVA, показва един негативен тренд за иначе най-гледаната българска медия. Дългогодишният кореспондент на Нова телевизия в САЩ Ясен Дараков обяви в социалните мрежи, че престава да работи за медията и е бил потърсен от колегите от fakti.bg за интервю. Публикуваме го без редакторска намеса.

“За мен това е въпрос на принципи. Имаше някакви необясними назначения, уволнения и напускания на хора, които имат голям авторитет. Хора, на които аз вярвам, зрителите вярват. Хора, които са зад кадър, други пред камера“.

“Дойде ново ръководство, за което има съмнения за тежки обвързаности. Aз смятам, че всякакви неща са слухове, докато не се видят конкретни действия. Това ръководство можеше да дойде и да каже на първия ден, между другото това се случва точно, когато беше пикът на скандала с апартаментите и вместо нашите разследващи журналисти да започнат активно да работят по тази тема, за да имаме най-доброто, БТВ се оказа телевизията, от която дойдоха всички новини за такива разследвания. Давам просто един пример. Вместо нашите разследващи журналисти да правят това – те се оказаха без работа“.

“Тези всичките фактори ми показаха, че телевизията се променя и аз не се чувствам вече част от този екип, както беше преди. Друг пример е излъчване в новините как Йорданка Фандъкова получила грамота от американския посланик. и това се случва в момент, в който се движи някакъв пореден скандал около някакви софийски ремонти. Аз не мога да си представя, че по NBC News например, ще има новина как кметът на някой град получава грамота от някой посланик. Това просто не изглежда нормално, то не е новина, а пиар“.

“Няма никаква драма, аз не съм имал никакви проблеми от какъвто и да е характер с новото ръководство. С предишното ръководство също не съм имал проблеми“.

Ясен Дараков сравни медийната среда в България с тази в САЩ и констатацията му бе, че нещата, които се случват в българската медийна действителност са изключително притеснителни. Той изтъкна това, че въпреки враждебността на американския президент Тръмп към медиите в САЩ, те в мнозинството си продължават да бъдат силен коректив на властта, а в България това не се случва.

От fakti.bg са попитали Ясен Дараков дали някой ръководен фактор в Нова телевизия с поведението си го е “мотивирал“ да вземе решение за напускане, а той е отговорил така на въпроса:

– “Не, в никакъв случай. Аз от два месеца по телевизията не съм се показвал, като имаше само едно изключение с Кубрат Пулев. В последните два месеца наблюдавах отстрани, исках да видя какво се случва. Взех решение и исках да го оповестя, когато вече съм в България. Никой не ме е молил да напускам, никой не ми е предлагал различни условия. Не съм преговарял с друга телевизия или друга медиа, нито пък съм имал предложение. Нямам, не отивам никъде. Пак казвам – решението е принципно.

– Встрани от темата с Nova: “Побългарява“ ли се политическата обстановка в САЩ благодарение на президента Тръмп и редицата скандали, които предизвикват той и неговите подопечни?

– “Много. Сегашният президент на САЩ и българският премиер си приличат не само по това, че са една зодия, но те също така имат еднакъв стил на управление и комуникация с избирателите. Тръмп понеже идва от частния бизнес, той иска да бъде тип диктатор, но в Америка има изключително много институции, които сами по себе си служат за проверка и коректив. Когато той иска да направи нещо, което не е окей, съдът или някоя друга институция го спира. Да, президентът има широки правомощия, но в рамките на закона“, отговори Дараков.

“В САЩ има добре работещи институции, включително и медийни, които могат да дадат коректив. Да, Вашингтон се тресе, Тръмп е нестандартен президент, има интересни идеи за много неща, различни идеи, различен подход, но в края на краищата, когато стане въпрос за реални действия и тези действия са против законите и нормите, то в САЩ има работещи институции като съд, прокуратура, които могат да го спрат. Виждаме, че шефът на неговата кампания е в затвора и вероятно ще остане там до края на дните си. Шефът на кампанията на управляваща партия в България – просто си подаде оставката“, заяви бившият вече кореспондент на “Нова телевизия“ в САЩ.

“В САЩ не просто си подават оставките, когато се извърши някакво нарушение или има съмнения за такова, там има разследване и ефективни присъди. Личният адвокат на президента е в затвора. Там просто хората са сигурни, че съдебната система работи. Доста хора от обкръжението на президента, съветникът му по национална сигурност също беше осъден, един от неговите съветници по външна политика в рамките на предизборната кампания – той също беше осъден“, каза още той.

“Синовете му, зет му, те трябваше да отговарят под клетва на въпросите на специалния прокурор, въпреки че той е президент, въпреки че той искаше да уволни този прокурор многократно, никой от подчинените му не се нае да го свърши това нещо. Това е така, защото освен, че има институции, които работят, все пак има и някакъв морал, а и също така те знаят каква би била обществената реакция благодарение на медиите“, допълни Дараков.

– Толкова ли несравними и далеч една от друга са България и САЩ що се касае до медийната среда?

“Несравними са, защото България е твърде млада демокрация. Тя дори не е завършена, бих казал, че някакъв опит за демокрация се прави тук. В САЩ тя в никакъв случай не е перфектна, там също има жълти вестници, както и кабелен канал, който подкрепя изключително много тази администрация. Канал, който подкрепя едната партия и канал, който подкрепя другата партия. Това до голяма степен изкривява медийния пазар, защото хората започват да губят представа кое е мнение и кое е факт“, отговори на питането ни Ясен Дараков.

“Въпреки че всички знаем, че в тези канали преобладават мнения върху факти, те могат да дирижират кои теми да се обсъждат, кои теми да бъдат във фокуса на общественото внимание, размита е тази граница между факти и коментари. Като цяло обаче в САЩ медийната среда е много по-здравословна и то въпреки атаките на президента към медиите, които атаки отслабват доверието в тях, особено сред привържениците на президента“, продължи той.

“Виждаме, че в проучванията е много по-високо доверието на “демократите“ в медиите, отколкото това на поддръжниците на президента Тръмп. Въпреки всичко медиите все още имат по-високо доверие от президента по последни проучвания. Там има работеща пазарна икономика, работещи рекламодатели, които използват медиите по предназначение, а в България един от най-големите рекламодатели е държавата през различни еврофондове. Има хора, които казват, че по този начин в България се осъществява контрол върху медиите“, изрази мнението си Дараков.Пореден журналист аут от Нова ТВДългогодишният кореспондент на „Нова телевизия“ в САЩ Ясен Дараков е напуснал медията в петък. Това …Jul 13 2019skafeto.com

loading...