стипендия

Една хубава инициатива обещава да подпомогне млади учени в техните изследователски разработки като ги финансира с 5000 евро стипендия. Изискването към успешните кандидати за националните стипендии „За жените в науката” е изследването да се реализира в България, а крайния срок за подаване на документи е до 31 март. Дамите трябва да са на възраст до 35 г., докторанти или с вече присъдена докторска степен в областта на природните науки.

Програмата „За жените в науката” се реализира от „ L’Oréal” и ЮНЕСКО, а целта е промотиране и подкрепа на дами, които чрез работата си допринасят за преодоляване на предизвикателства.

Проектът стартира през 1998 г., като това са първите в света награди за жени-изследователки. В годините е създадена мрежа на международно, регионално и национално ниво със съответните стипендиантски програми. Всяка година се отличават по 5 най-прогресивни жени-учени в света, като стипендията на това ниво е 100 000 щатски долара – признание за техните революционни постижения. Носителките са на върха в своята изследователска сфера.

Изтъкнати учени от цял свят са поканени да кандидатстват, а международно жури от прочути учени, председателствано от носители на Нобелова награда, прави окончателния подбор. Идеята е лауреатите да продължат изследователската си работа, но и да станат пример и да насърчават и следващи генерации млади жени с интереси в науката.

Миналата година на национално ниво стипендии получиха д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова – за иновативни научни идеи в сферата на медицина, математиката и химията.


loading...