Милиони са били засегнати при атака на хакери срещу американската компания Фейсбук. От технологичният гигант обявиха, че е имало пробив в сигурността на системата от неизвестни лица, които са се възползвали от слабостите на социалната мрежа и по този начин са успели да достигнат до самите профили на потребителите, съобщава Нова ТВ, цитирана от ПИК.

Пряко засегнати са 50 милиона души, а потенциални жертви са други 40 милиона. За да бъдат защитени потребителите, всички те е трябвало да се пререгистрират. Сред засегнатите има и българи. Техният брой е около 2.5 милиона съобщават от ГДБОП.

“Първо на служебния си компютър открих, че трябва да се логна наново и се зачудих защо е така, но си помислих  “А, нищо особено”. После като се прибрах вкъщи, видях че и на домашния си компютър съм разлогнат и трябва там да се логна отново. След това си погледнах телефона и същата работа”, сподели Тодор, който е един от засегнатите.

“Във вторник открихме, че атаката е срещу потребители на Фейсбук, а в четвъртък проблемът вече беше решен и решихме да се погрижим за сигурността на потребителите, като ги разлогнем”, каза вицепрезидентът на Фейсбук Гай Росен.

“Това е един от най-сериозните пробиви, да не кажа може би първия случай, в който Facebook реално бива сериозно компрометиран по отношение на сигурността. Най- вече по отношение на сигурността на акаунтите на потребителите”, коментира пред Нова телевизия специалистът по киберсигурност Борис Гончаров. Той добави още, че такива атаки обикновено имат отражение в рамките на 6 месеца до година. Всички засегнати потребители са използвали една и съща функция на социалната мрежа.

loading...