Автобусните компании вдигат цените

Автобусните компании се канят да вдигат цените на билетите за градските и междуградските превози, алармира Сега.

Причината са намалелите приходи от превоз на пътници на фона на все по-високите разходи заради коронавируса. Наред с тях растат и разходите за персонал след увеличението на минималната работна заплата на 650 лв. от 1 януари, което е довело до повишаване на средното възнаграждение в бранша, а с това и на размера на осигурителните вноски.

„Цената на билетите е фиксирана, там където фирмите имат договори с общините за извършване на превоз на пътници. Докато тези договори действат, промяна няма да има. Но на много места предстоят процедури по договаряне и ще бъдат определени нови цени, съобразени със сегашната обстановка“, коментира пред тв „България он еър“ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

От конфедерацията не се ангажират да кажат с колко ще бъде поскъпването на билетите за пътуване с автобус.

„Не може за предвидим какво предстои, цената е пряко зависима от пътнокопотока, от разходите за горива и материали. Автобусните превозвачи от години задържат цените на билетите на минимални нива, докато през последните месеци всички стоки поскъпват. Един хляб вече масово струва повече от 1 градски билет“, посочи Милтенова.

Ситуацията при първия локдаун през пролетта е била много по-тежка за бранша, докато сега при второто затваряне на редица бизнеси все пак работят мерките за подпомагане и носят временна стабилизация, посочиха от Конфедерацията на автобусните превозвачи. През второто тримесечие на 2020 г. спадът при вътрешноградските превози е бил 65%, а междуградските – 30%. През последното тримесечие също ще има сериозен спад, защото са спрени ученическите превози, както и транспортът, свързан с туристически дестинации.

„Автобусният превоз на пътници не е затворен, но е зависим от много от затворените бизнеси“, заяви Милтенова. Затова от Конфедерацията на автобусните превозвачи водят разговори с правителството да бъдат включени в схемата за COVID-компенсации, за която се кандидатства пред НАП. Тя е с бюджет от 156 млн. лв. и приема заявления от затворени фирми до 20 януари като размерът на помощта е до 4% от оборотите за периода ноември 2019 – януари 2020 г. В момента компенсации по тази схема са предвидени само за транспортни фирми, свързани с туризъм и екскурзии, но от конфедерацията настояват помощта да е достъпна и за градския и междуградския превоз.

Отделно 208 автобусни фирми преди новогодишните празници са получили COVID-помощи по ОП Иновации и конкурентоспособност. Това е първата оценителна сесия на общо 650 превозвачи, които кандидатсваха през ноември пред министерството на транспорта за грантове за покриване на оперативни разходи. Общият бюджет е 30 млн.лв., като до момента са изплатени половината от тях. Всяка одобрена автобусна фирма ще получи 8% от месечния оборот през миналата година.

Още от България


loading...