https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

От учебен полигон „Ново село“ към Гърция се придвижва автоколона, с която се транспортират бойни машини на пехотата с цел учение. Това информират от Министерството на отбраната във връзка с постъпилите въпроси за военната техника.

По-рано в социалните мрежи се появиха снимки на бойните машини на пехотата, тръгнали от Карлово, а хората изразиха своите притеснения и съмнения, че те са се насочили към Украйна, пише Дир.бг.

Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което участва в съвместната българо-американска подготовка „Joint Training“ на учебния полигон „Ново село“, поясняват от МО.

И припомнят, че съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.

В „Joint Training“ участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Още от България