Адвокат осъди АПИ

Адвокат заведе съдебен иск заради ограничението на скоростта в 40-километровото трасе от АМ „Тракия“ между Стара Загора и Чирпан, съобщи Би Ти Ви. Там само през миналата година 8442 водачи са получили глоба с електронен фиш. В участъка ограничението е 90 км/ч, защото асфалтът е на вълни. Цялата 40-километровата отсечка е в експлоатация от 2007 г. През 2018 г. е въведено ограничението и започват солените глоби.

Един от глобените е адвокат Атанас Костов, платил е 650 лв. за движение със 140 км/ч във въпросния участък. За разлика от останалите санкционирани обаче той завежда дело – първото съдебно производство срещу Агенция „Пътна инфраструктура“. Юристът често пътува по магистрала „Тракия“, за да се явява по дела в София и Пловдив, а в конкретния случай е имал дело в Стара Загора.

„Не съм забелязал знака за ограничението на скоростта“, заявява адвокат Костов, който е разбрал за него едва след като е получил фиш. Но според него този знак е незаконен, защото по закон такова ограничение може да се въведе само при ремонт, но такъв не е започнал, нито е планиран. Що се отнася до становището на АПИ, че не могат да ремонтират въпросния участък на магистралата, Атанас Костов е категоричен, че „няма как виновното поведение на българската администрация да ни бъде вменено на нас, след като сме платили данъци и винетки“.

Адвокат осъди АПИ заради глоба и незаконно ограничение на АМ "Тракия"
Адвокат Атанас Костов

По закон, АПИ са длъжни да осигуряват „скоростно и безопасно“ движение по пътната мрежа. Въпросът е принципен, казва юристът и отбелязва, че е завел дело не заради глобата, а за състоянието на пътищата. Публикувал е иска на уебстраницата на кантората си, за да окуражи и други да си търсят правата, защото според него това е начинът да се променят нещата, защото „ние сме коректив на държавата“ и не трябва да се отказваме.

Инициативата му получава голям отзвук онлайн. Според Костов искът му е доста добре мотивиран юридически и може да спечели делото в съда.

40-километровият участък от автомагистрала „Тракия“ е изпитание за шофьорите. И за техните портфейли. Трасето в района между Стара Загора и Чирпан е трудно да преминете без риск от морска болест, заради вълните по асфалта. Затова участъкът е с ограничение на скоростта от 90 км, въведено от АПИ през 2018 г. Направено е пълно обследване и са набелязани всички необходими мерки, за да бъдат отстранени дефектите в компрометираната отсечка, казват от пътната агенция.

Ремонтът на участъка от Стара Загора до Чирпан по автомагистрала „Тракия“ не е започнал и слабо вероятно да започне тази година, защото не са налични необходимите пари.

Още:
Смъртна опасност дебне на магистралите, „Пътна безопасност“ се чуди как да се отърве от убийците на пътя1010 билборда дебнат в опасна близост до магистрали и по-нисък клас пътища у нас и засилват риска от…Aug 10 2018skafeto.com

Нова година — нови глоби за шофьоритеПрез новата година ще има нови глоби за шофьорите. Санкциите за водачте, които карат без винетка, за…Dec 16 2019skafeto.com

loading...