АЕЦ Козлодуй включен

В 23 часа и 8 минути е бил включен отново 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Блокът спря работа малко преди полунощ в четвъртък, след задействане на аварийната защита на реактора, припомня БНР. Няма изтичане на радиация и опасност за населението и околната среда.

В момента, в който 5-и блок спира, са били натоварени термичните и водните централи, казва изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

Предстои да бъде направен цялостен анализ на ситуацията и да се предприемат мерки:

„Които обикновено са организационни мерки за недопускане на подобни случаи. Вероятно ще се мине през инструктаж на персонала, сигурно ще минат допълнителни изпити и така нататък“, каза още Цачев.

Заместник изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов обясни по-рано, че причината за спирането на 5-и блок е:

„Неправилна манипулация на оперативния дежурен персонал, който е трябвало да подготви за планов текущ ремонт едно електрическо табло за днешния ден по светлата част, когато ремонтният персонал е на работа“.

Неправилните действия на персонала в крайна сметка водят до задействане на защитата на реактора и той спира.

Това не води до някаква опасност, каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

Вижте още:
МС реши с руския реактор за АЕЦ „Белене“ да прави 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ (Видео)До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Във връзка с това днес правителство…Jan 20 2021skafeto.com

Теменужка Петкова: Затварянето на АЕЦ „Козлодуй“ е ФЕЙКБрифинг заради появилите се последните няколко дни фалшиви новини, свързани със затварянето на АЕЦ „…Jul 25 2020skafeto.com

loading...